Водата и човешкото тяло

вода„Умирам от жажда!“ е доста често употребявана фраза, особено през горещите летни дни. А знаете ли, че тя може да се тълкува и буквално? H2O – две части водород и една част кислород са съставните части на водата, която е един от най – съществените елементи за правилното функциониране на човешкия организъм. Липсата на достатъчно вода в тялото може да доведе то тежка дехидратация с фатален край.

Водата е две трети от теглото на човешкото тяло и това е причината поради, която приема ѝ е толкова важен за поддържане на добро здравословно състояние. Човешкият мозък се състои от 95 % вода, в състава на кръвта има 82 % вода, а в белите дробове наличието ѝ е 90 %. Дори само 2 % спад в нивото на водата в човешкия организъм може да предизвика симптоми на обезводняване – размита краткосрочна памет, трудно пресмятане на цифри, разконцентрираност и отпадналост през целия ден. Около 85 % от американската общност страда от хронично обезводняване, на балканите този процент е в пъти по малък, но въпреки всичко не е нулев.

Водата е като маслото за един двигател – без него той няма как да работи. В действителност всички клетки и функции на органите създават цялата анатомия и физиология, а за да функционират нормално те, е необходима вода.

 Водата регулира температурата на тялото

Нашите тела могат да контролират прегряването благодарение на потните жлези и изпотяването, което охлажда организма. Кръвта също спомага за охлаждането на тялото, като по – голямо количество се насочва към повърхността на тялото т.е. кожата и след това се насочва към вътрешността. Движението на водата в клетъчните системи, транспортира жизнено важната кръвна плазма, която е съставена от 92% вода. Кръвната плазма играе важна роля за транспорта на антитела до всички части на организма и регулира осмотичното равновесие.

Водата премахва вредните токсини от тялото

Водата помага на човешкия организъм да се отърве от токсините по много различни начини, като най – показателни са урината и потта. Водата спомага за предотвратяването на запека, което гарантира редовно премахване на отпадъците от организма. Натрупването на различни отпадъци в организма може да доведе до главоболие, токсичност и дори отравяне. Пиенето на вода ще ви помогне да не изпадате в такива състояния, освен това ще намали тежестта върху бъбреците и черния дроб чрез промиване на отпадъчните продукти.

Водата пренася ценни хранителни вещества за организма

Кръвта е доставчик на хранителни вещества и кислород в цялото тяло. Хранителните вещества извлечени от храната, която консумираме се разтварят от водата, което позволява бързият им и лесен транспорт до всички клетки и органи.

Пийте вода за ваше здраве

Тъй като водата е съществен компонент от нашата физиология, сами се досещате, че качеството ѝ е от съществено значение, както и количеството. Винаги трябва да приемате чиста, и свежа вода за добро здравословно състояние. Количеството е препоръчително да бъде около литър и половина до два за един ден. Ако до този момент не сте обръщали внимание на това знайте, че никога не е късно да промените навиците и качеството си на живот!

Може да харесате още...