Накратко за Л – карнитина

Л - карнитинОсновната функция на Л – карнитина е свързана с преноса на мастни клетки през клетъчната мембрана. По този начин те достигат митохондриите, където се разграждат и превръщат в енергия необходима на тялото по една или друга причина. Без помощта на Л – карнитина този процес няма да има възможността да се извърши, понеже клетъчната мембрана е непропусклива.

Освен че Л – карнитина спомага за транспортирането и разграждането на мастните клетки, той пренася обратно отпадъчните продукти през клетъчната стена.

Употреба

Всички активно спортуващи са наясно, че трябва да бъдат силни, енергични и издържливи, за да провеждат тренировките си качествено. Това в повечето случаи е трудно достижимо, особено, ако не употребявате Л – карнитин. Той поддържа тялото тонизирано и заредено с енергия. Благодарение приема на тази амино киселина значително се намалява количеството на млечна киселина в мускулите, а това от своя страна премахва така неприятната мускулна треска. Напоследък се разпространяват доста твърдения в подкрепа на тезата, че мускулната треска се причинява не от натрупването на млечна киселина, а от разкъсването на мускулни влакна при прекалено физическо натоварване.

Може ли Л – карнитинът да се нарече лекарство

Известно е, че Л – карнитинът спомага за преработването на мазнините и превръщането им в енергия. За малко хора обаче е известно, че той се произвежда по естествен път в черния дроб и бъбреците, а се съхранява в мозъка, сърцето и скелетните мускули. Организмът повечето случаи сам произвежда необходимите дози Л – карнитин, но когато производството му е ограничено, това довежда до различни смущения. Доста лекари използват тези суплементи, за да редуцирет теглото на пациентите си, а други ги използват в борбата със сърдечно – съдовите заболявания. Като цяло може да се каже, че Л – карнитинът се използва и като лекарство.

Ползи от Л – карнитина

За ползите от Л – карнитина може да говорим с часове, но сега ще ви запознаем с основните и най – важни моменти. Първо – освен, че спомага за по – бързото и качествено горене на мазнините този суплемент спомага и за по – бързото натрупване на мускулна маса. Приемът на Л – карнитин спомага за заздравяването на костната структура, което е изключително важно имайки се предвид нейното разрушаване с напредването на възрастта. Л – карнитина спомага за подобряване на мозъчната функция, която е била засегната от стрес или силно психическо и физическо натоварване. Освен изброените до тук положителни ефекти от приема на Л – карнитин, не трябва да забравяме, че той спомага за подобряване функциите на сърдечно – съдовата система и бъбреците.

За правилна дозировка при ежедневен прием на Л – карнитин се консултирайте с лекаря или фитнес инструктора си.

Може да харесате още...