Стрии – лечение

СтрииПробвали сте различни начини да разберете как да се справите със стриите, но без никакъв напредък? Е, не сте сами! Според не официални проучвания, стриите са един от най – често срещаните проблеми при хората преминаващи през определен етап от живота си. Хора като културисти, бременните или младежите, когато преминават през пубертет. Повечето от тези хора изпробват кремове, лосиони, и дори някои стигат до крайности, като прибягват до лазерни манипулации за да се отърват от стриите. Всъщност какво точно предизвиква появата им, и как да се отървем от тях?

Каква е причината за появата на стрии?

Има доста теории, но няколко твърдения са сигурни. Този проблем засяга както мъжете, така и жените. Появяват се при млади и по – възрастни хора, в областта на корема, ханша, гърдите, раменете, кръста. Това са най – често засяганите зони, но стриите могат да се образуват и на други места.

Физически тялото се променя. Промени в хранителния режим, и дори промените в околната среда са фактори, които влияят на човешкото тяло, и хормоните, което кара кожата ни да губи еластичността си и колагена в нея. Това е главната причина, поради която се появяват стриите.

Кожата ни съдържа 80 % колаген и 4% еластични мрежести влакна. Когато тези влакна се разрушат, колагена който ги придържа се доизгражда в същото време. Ето защо стриите изглеждат различно от кожата ни. Понякога те могат да са леко червеникави, но с времето изсветляват и това ги прави по – малко видими.

Как да се предпазим от появата на стрии?

Има фраза която гласи “ По – добре е да се предпазиш, отколкото да се лекуваш“. Има много начини да се предпазим от появата на стрии по тялото. В същото време се предпазвате от хормонални промени, особено като случаи на бременност – подобрявате и еластичността на кожата си.

Какаово масло

какаово маслоПопулярно домашно лекарство, тази съставка е използвана в много козметични продукти, за попълване и хидратиране на суха кожа. Освен че намалява стриите, е известно че това е едно от най-ефективните средства за предпазване от появата им. Вярно ли е всичко това? Е няма как да знаете преди да сте пробвали, но данните сочат, че има ефект. Ако кърмите или сте бременна, първо се посъветвайте с лекаря си дали това масло по някакъв начин няма да ви създаде проблем. Но е известно, че какаовото масло не съдържа никакви вредни за организма съставки. Това което може да направите също е тест за алергия. Намажете с маслото вътрешната част на китката си, ако до 48 часа не се появят оплаквания може да го ползвате спокойно.

Витамин Е

Витамин е се среща във всички гелове и кремове, хидратира кожата и подобрява еластичността. Лесно може да си закупите капсули от аптеката и да нанасяте бърху проблемните зони. Няма опасност при бременни.

Мед

Това е не толкова известен, но също доста ефективен метод за борбата със стриите. Използва се в много продукти за предназначени за кожата. Меда тонизира и подмладява кожата. Предотвратява появата на стрии, а тези които са налице се заличават. Нанасяйте директно върху проблемните зони за максимален ефект.

Пийте повече вода.

ВодаПриема на по – голямо количество вода не само премахва токсините от тялото, тя хидратира тялото ви. Увеличава здравината на кожата ви и помага за задържането на колагена. Дневната доза трябва да бъде около 8 чаши. Това е първата стъпка която трябва да направите за да намалите видимостта на стриите или да се предпазите от появата им.

Физически упражнения

Всички сме наясно, че здравата и тонизирана кожа е по – еластична, и при нея по – трудно се образуват стрии. Въпроса е как да повишим нивото на еластичност. Отговора е много прост – физически упражнения, колкото се може повече. Това спомага за втвърдяване на мускулите и стягане на кожата. Също така запазва нивото на колагена, в някои случаи го повишава. Затова вместо да се чудите какви козметични средства да ползвате спортувайте винаги когато ви се отдаде възможност. Или просто си отделете 30 мин. от времето специално за спорт.

Крем с Ретин А

Ретин А е произведен от витамин А, които е бил клинично тестван за изсветляване на стриите. Според клинично изследване 0.1% ретин А, намалява 14% от дължината и 8% от широчината на стриите. В някои от опитите ефекта е бил с до 20% ефективност.

Зелен чай

Зелен чайИзвестен като анти оксидант зеления чай е популярен и със здравословните си качества. Въпреки че не е широко разпространено по клиничните пътеки, това е средство за борба със стриите познато на хората от много години. Много го ползват ежедневно не само за да се борят с неприятните следи по кожата, а и за да тонизират тялото си.

Медицински процедури за премахване на стрии

Микродермабразия

Това е козметична процедура с крем съдържащ кристали, които нежно се втриват по повърхността на засегнатата кожа. След няколко процедури навраздената кожа започва да се излющва, като на нейно място се появява нова по – гладка. Някои лекари подлагат на съмнение тази процедура, но клиенти се заклеват във ефективността и.

Лазерна операция

Лазерна операцияСпоред цвета на стриите, вашия лекар може да ви препоръча различни лазери. Някои намаляват тъмната пигментация, други спират производството на пигмента, който изсветлява стриите. Последните модели лазери са с функция за увеличаване на изграждането на колаген. Когато нивото на колагена се увеличи, се увеличава и нивото на еластичност на кожата, като в последствие стриите изчезват. Може и да ви се струва най- ефикасния метод, но трябва да сте наясно, и че това е най – скъпо струващата процедура.

 

 

Може да харесате още...