Позитивно мислене

Позитивни мислиПозитивното мислене е психично състояние което влияе на мисловната дейност, думите, изображенията които се разрастват и се превръщат в успех. Това е психично състояние, което постига благоприятни резултати. Позитивното мислене допринася за щастието, радостта, здравето, и успеха. Това за което мислим се превръща в реалност.

Не всеки вярва или приема идеята за позитивното мислене. Някои смятат, че това са глупости, и се присмиват на хората, които вярват в силата на позитивната мисъл. Сред тези които я приемат, малко са тези които знаят как точно да я използват ефективно, за да постигнат желаните резултати. Много се впечатляват от тази идея, като търсят доказателства и идеи в много книги, лекции на професори, дори ходят на курсове по позитивизъм.

Доста често срещана фраза е „Мисли позитивно“, отправена към човек, които е паднал духом. И повечето разбира се не приемат тези думи сериозно, защото не знаят какво точно значат, и не ги намират за полезни и ефективни.

Следната история илюстрира как точно работи позитивната мисъл.

Силата на позитивната мисълНека да го наречем Алън. Той е бил човек със ниско самочувствие, и винаги смятал, че е не достатъчно квалифициран и начетен за дадена работа. Кандидатствайки за определена позиция в компания, той предварително бил убеден, че няма да го изберат. Смятал, че има много по – квалифицирани и запознати хора, смятал че на интервюто ще се явят много по – способни кандидати от него. Всичко това което си мислел той, било свързано с предишния му опит при търсене на работа.

Мислите му били изпълнени със страхове и негативи, цяла седмица преди самото интервю за работа. Тил сигурен, че няма да го одобрят като кандидат. В точния ден, когато трябвало да отиде на събеседването, той се успал и за негов ужас забелязал, че ризата, която мислел да облече била мръсна, а другата имала нужда от гладене. Понеже вече било твърде късно, той излязъл с намачкана риза.

По време на интервюто Алън бил напрегнат, и това си личало по изражението на лицето му. Тревожел се за това как изглежда ризата му, бил гладен, понеже нямал време да закуси. Всичко това го разсейвало и не можел да се концентрира, когато му задавали въпроси. Цялостно му поведение направило лошо впечатление и в последствие не бил избран за работата.

Джим кандидатствал за същата работа но подхождал към цялата идея по различен начин. Той бил уверен, че ще бъде избран за тази позиция. Няколко дена преди интервюто, той си мислел за това как ще се представи, какво ще облече и как ще му кажат че е одобрен. Всички тези мисли го мотивирали още повече.

Вечерта преди самото събеседване Джим приготвил дрехите, които щял да облече на другия ден и си легнал малко по – рано от обичайното. На другия ден той се събудил малко по- рано от обикновено, имал време да закуси и да отиде на интервюто навреме.

Позитивните и негативните мисли са заразни

Всички ние по един или друг начин сме в досег с хората, които срещаме. Като по един или друг начин им предаваме част от негативната или позитивната си енергия. Това става на едно подсъзнателно ниво, което ние не можем да контролираме. Ето защо всеки от нас предпочита да се намира сред усмихнати и ведри хора, вместо сред такива които вечно са затрупани с проблеми и винаги имат някакви неприятности.

Негативните мисли, настроения, негативните думи и действия изграждат цялостното излъчване на човека като негативно и в следствие на това всичко започва да се обърква.

Как да започнем да мислим позитивно?

  • Позитивни мислиПърво за да започнете целия този процес, намерете подробна информация за това какво точно представлява позитивната мисъл и какво искате да промените с нея. Ако веднъж успеете да я вмъкнете позитивните мисли в съзнанието си се опитвайте да ги задържите там, са да бъде възможно „изкореняването“ на негативната мисъл.
  • Спрете да мислите за това какво ще кажат другите хора, все пак нищо не ви коства да пробвате да промените живота си по някакъв начин. Това че искате да промените начина си на мислене и то в положителна насока в никакъв случай не е повод за подигравки.
  • Използвайте въображението си за да пресъздавате приятни и ползотворни ситуации. Мислете за това какво желаете и как ще го постигнете. Вярвайте в собствените си възможности.
  • Когато разговаряте с хората се стремете да използвате позитивни думи, махнете от речника си думите невъзможно, трудно, никога и така нататък.
  • Усмихвайте се повече, има достатъчно много поводи за усмивки, не си мислете че някои ще си помисли че не сте добре. Позитивната мисъл поражда усмивката и я задържа на лицето ви.
  • Веднъж пуснала корени в съзнанието ви негативната мисъл, трудно може да се изкорени ,но не е толкова трудно колкото повечето хора си мислят. Ако например имате проблем и не спирате да мислите за него, осъзнайте че вашите мисли макар и за проблемна ситуация трябва да са позитивни. Мислете за това как всичко ще се оправи, мислете за благоприятния изход от дадената ситуация. Никога не допускайте в съзнанието ви крайния резултат от дадено начинание да бъде с неблагоприятен резултат. Винаги мислете за това как всичко ще се развие по възможно най – добрия начин.
  • Сами разбирате, че няма нищо по – ползотворно от това мислите ви да бъдат изпълнени с позитивизъм, когато той е постоянен се материализира и превръща в истински събития, действия и думи.

Може да харесате още...