От “Кохинор” до “Орлов”: Най-известните диаманти на планетата

Диамантите – красиви и толкова скъпи. Интересно е обаче, че освен част от най-уникалните бижута на планетата, те са свързани и с куп любопитни истории.  А някои от тях са толкова необикновени, че са се превърнали в легенди. Ето и някои от най-прочутите диамантите на планетата и странните истории свързани с тях.

Мистичният “Кохинор”

Сред най-забележителните бижута в световната история е диаманта „Кохинор”. Наричат го “Планина от светлина” – изглеждал невероятно голям, когато за първи път един индийски роб го изкопава от мините.  Странното около този камък е, че той нито веднъж не е продаван за пари. През цялата си двухилядолетна история.

За първи път диамантът се споменава в писменни източници през 56-та година преди новата ера. Открит е от роб в една от мините. Древните жители на Индия вярвали, че е толкова скъп, че срещу него може да се купи толкова ориз, че да нахрани половината човечество. Но камъкът разпалвал повече войни, отколкото да служи за благородни цели.

През 1304 година диамантът се превръща в повод за една от най-ожесточените войни в Индия. Султан Абдул Хили отнема камъка от шах Малви, а през 1526 кабулският владетел Бабур нахлува в Индия и го отнема от владетеля. Години по-късно, неговият син го поднася в дар на персийския шах и така  най-прочутия диамант започва своето пътешествие из кралските дворове из цяла Азия и дори  Европа.

 

кохинор с короната

През следващите векове „Кохинор” се връща в Индия, но през 1738 година персийският владетел Надер го конфискува като част от плячката си. 9 години по-късно обаче стражата на владетеля го убива, а един от генералите го взима и бяга к него в Афганистан, където бижуто попада в ръцете на местния шах. През 1813 царят на Лахор Ранджит го връща в Индия, но през въстанието на сикхите той е конфискуван от британската армия и подарен на кралица Виктория в Англия. През 1911 година украсява малката корона на кралицата, създадена за кралица Мери, а днес е част от по-малката кралска корона на кралица Елизабет Втора.

Заради множеството войни, с които е свързан, мнозина вярват, че „Кохинор” е прокълнат. А също така и че има огромна магическа сила. Свързана по някакъв начин с челостта му. На няколко пъти опитали да разрежат диаманта, но неуспешно. Щом го докоснели, той променял цвета си. Един от кралските бижутери една нощ разказал, че камъкът станал черен, когато опитал да го разреже. Малко по-късно той се самоубил от ужас, а на другата сутрин камъкът променил цвета си отново. Това, което бижутерите не успели да направят, постигнали машините години по-късно. За съжаление камъкът загубил и много от теглото си, след като го шлифовали, затова кралицата настояла той да бъде използван за малката корона на владелските съпрузи. И така той стои там повече от 100 години.

Злокобният „Хоуп

Диамантът „Хоуп” е друг прочут индийски диамант, за който се смята, че е прокълнат. И противно на името си, вместо надежда, носел ужасни беди на всичките си притежали.

Индийците вярвали, че това е окото на бог Рама и всеки, който го притежава ще се сблъска с болест, безчестие и накрая смърт. Британските завоеватели обаче не повярвали на митовете и по време на един сблъсък с индийски махараджа му откраднали бижуто и донесли камъка в Европа, заедно с… чумата.

хоуп
Горе-долу по това време тръгнала и мълвата за проклятието на камъка. Луи XIV го харесал и поискал да го откупи, а придворните бижутери опитали да му дадат формата на сърце. Скоро след това военния късмет напуснал владетеля и той не успял да спечели нито една война до смъртта си. За нещастие не се случило само това- кралският бижутер, който го докосвал, за да работи с него, умрал при жестока трагедия, а кралят на Франция по време на танци си наранил крака, получил гангрена и скоро след това умрял.

Но дори и след тези ужасни събития, диамантът останал притежание на Бурбоните,  като причинил куп нещастия на кралското семейство в следващите векове.

Кралица Мария Антоанета наследила камъка, а съдбата й след това е добре известна. Тя е обезглавена по време на революцията и не е единствената. Веднъж го заема на принцесата на Ламбале, която скоро след това е жестоко убита. След революцията, диамантът става притежание на военен кадет, който го продава на холандски ювелир. Странното е, че след това при съмнителни обстоятелства всички умират.  За да не бъде проследена последната му кражба, той е разрязан на парчета и част от него отива при „диамантения херцог” Карл от Брауншвайг. Но дори и след този акт злокобната му сила не намалява. През 1830-та година разгневени поданици свалят херцога и го убиват.

Диамантът Хоуп
Диамантът попада в различни ръце през годините, като дори достига до Османската империя. И отново проклятието се активира – султан Абдул Хамид II го купува за любимата си съпруга, но скоро след като й го подарява, тя е отвлечена от двореца и умира, а самият султан свален от трона и издъхва в изгнание години по-късно.

От там камъкът продължава да носи беди на притежателите си. Неизвестно как попада в ръцете на богат испанец, който обаче се дави в морето и диамантът е продаден от семейството му, което иска да се освободи от прокълнатата вещ. Американски милионер го купува за съпругата си, но следва отново нещастие – двамата губят детето си. Пиер Картие го показва на медийната наследница Евелин Маклийн, която се сдобива с него чрез съпруга си, но нещастията следват цялото семейство. Брат й умира в катастрофа, съпругът й се пропива, родителите му ги оставят без пари, а на 25-годишна възраст умират последователно дъщеря й и внучката й. Самата лейди Маклийн умира година след дъщеря си.

Най-накрая диамантът е купено от търговеца на бижута Хари Уинстън, който обаче отказва да го задържи. Вместо това го излага зад стъклото в музея „Смитсониън”, където всички могат да му се любуват, но без да ги нарани.

„Шах” – загадката на Изтока

шах диамант

В Индия е открит още един изключителен диамант, чиято история звучи като приказка. Той е изкопан в мините от централната част на страната през 1450 година, а формата му на саркофаг привлича вниманието на един от местните владетели, който го купува за своята съкровищница. Докато диамантът е непокътнат, домът на владетелите остава незасегнат от беди.  Но през 1591 година един от владетелите – шах Низам нарежда да се гравира името му и годината на езика фарси, върху камъка. Същата година великият могол Акбар превзема шахския дом и придобива диаманта. Неговият внук е вторият владетел, който изписва името си върху него. До 18-ти век диамантът се пази в Делхи, но след като Индия е нападната от шах Надир, той отнася камъка на великите моголи в Персия. И така през 1824 година на още една от стените му се появява надпис с името на поредния владетел.

През 1829 година обаче диамантът се превръща в императорски откуп, за да спаси Персия от война. По време на посещение в страната, руският писател и дипломат Александър Грибоедов е убит в столицата Техеран. А руското правителство настоява виновникът да бъде наказан и дори заплашва с война. За да се предотврати кръвопролитието, лично наследникът на шаха – Хосрев Мирза носи диаманта в дар на императора в Петербург. От този момент нататък камъкът се пази в диамантения фонд на Русия в Кремъл.

Прочутият „Орлов” – диамантът на императицата

Орлов
Това бижу отново идва от мините на царство Голконда в Индия, което днес не съществува. Смята се, че е бил изкопан заедно с диаманта „Кохинор” от двама братя, които си ги разделили. През годините единия диамант се озовал в английската корона, а другия в скиптъра на руската императрица Екатерина.

Мистерия е как камъкът се е оказал от Индия в Русия. Твърди се, че придворния ювелир Лазарев го е откраднал от Индия и го е пренесъл с помощта на някакъв кавказец, през планините, до Русия. А през 1773 година е купен от граф Григорий Орлов, който го подарява на императрица Екатерина за именния й ден. Владетелката толкова го харесала, че поискала да бъде вграден в кралския й скиптър, който краси и до днес. И го нарекла на името на своя тогавашен фаворит “Орлов”.

Може да харесате още...