Историята на обувките с високи токчета

Обувки с високи токчетаОпределено може да се каже, че високите токчета са един от най-важните елементи в гардероба на всяка дама. Един добър чифт може да накара всяка жена да се чувства елегантна, стройна и бляскава. Аз лично съм голяма фенка на този тип обувки и обичам да се размотавам с 10-12 сантиметров ток. Знаете ли, че те всъщност имат доста дълга и забележителна история зад себе си.

Историята на обувките с висок ток всъщност започва 3500 години преди Христа в древен Египет. По стените са открити стенописи, изобразяващи както високопоставени личности от обществото носещи високи токове на официалните церемонии, така и месари, които ги използват за ходене през кръвта на мъртвите животни (грозна картинка, която ще Ви спестя).

Въпреки това според официалните данни високия ток е изобретен чак в началото на 16 век. И по-конкретно през 1533 година, когато Катерина Медичи решава да носи обувки с токчета на сватбата си с Хенри Втори – херцог и бъдещ крал на Франция. Тя е била само на 14 години и доста ниска (около 150см). По тази причина помолила обущаря си да преработи обувките и така, че да изглежда по-висока на церемонията.

Очевидно тя не е била кой-знае каква красавица, а в същото време съпругът и имал красива и висока любовница. Катерина искала да заслепи с красота гостите на сватбата си, за това избрала да сложи обувки с 5 сантиметров ток, които я направили да изглежда доста по-висока и стройна. Ето защо се твърди, че високия ток е открит във Франция от самата Катерина Медичи.

Други известни монарси, падащи си по високите токчета били Мери Тюдор, която носила обувки с възможно най – високите токове и разбира се Мария Антоанета, която избрала да сложи 5 сантиметров ток за своята екзекуция.

След успеха, който постигнала Катерина Медичи високите токчета много бързо станали популярни във френския кралски двор. Тези обувки били носени само от подбрани аристократи и станали нещо като знак за престиж и поставяли разделителна линия между класите.

За известен период от време само богатите са били способни да си позволят високи токове. Даже през 1700 година, Луиз XIV (крал на Франция) решил да сложи обувки с висок ток, които имат декоративни украси, изобразяващи бойни сцени. Всъщност Мадам Дьо Помпадур била тази, която помогнала повече за популяризирането на този тип обувки за това високите токчета често са били наричани “Луис” или “Помпадур” токчета.

Малко след френската революция, когато Наполеон дошъл на власт (18-19 Век) тази обувки били строго забранени. Високия ток изразявал класа, лукс и богатство, а Наполеон искал всички да са равни. Нали точно това била идеята на революцията – да се забрави аристократичната йерархия и всички в обществото да бъдат равни.

През същия този период токчетата били доста скандални и в Америка. Масачузетската колония твърдяла, че жените ги носят за да залъгват и улавят мъжете, и всяка хваната с висок ток била обявявана за вещица. Английския парламент третирал токчетата по същия начин и даже ги сравнявал с копитата на дявола.

Чак през 20те години на 20 Век токчетата постепенно започнали да възвръщат предишната си слава. 30те и 40те години от своя страна са били малко по тежки. Високите токове еволюирали в по-ниски и широки варианти. В Холивуд пък дали нов тласък на модата като обували актрисите с лъскави и блестящи обувки на  висок ток.

Петдесетте години на 20 Век били свидетели на възраждането, на тези обувки. Небезизвестния дизайнер Кристиан Диор в сътрудничество с Роджър Вивър изобретили обувките с остър ток наречени “stiletto”, което в превод от италиански означава “кама с тънко острие”.

Малко след изобретяването на късите поли, ботушите с висок ток се появили на бял свят, за да запълнят празнотата по прекалено разголените крака.

Ново създалото се феминистко движение няколко години по-късно променило схващанията за обувките на висок ток. Според тях високия ток бил зло изобретение на мъжете и дамите, които го носят били разглеждани като сексуални обекти.

Тази теория обаче загубила своята сила и привърженици през 80-те години, когато дизайнера Маноло Бланик отново върнал обувките с висок ток на модния подиум. От този момент насам нещата не са претърпели значими промени.

Стилни обувки с високи токчета Знаехте ли всичко това за дамските обувки с висок ток? Това ще Ви накара ли да разсъждавате различно, когато купувате следващия си чифт?

Може да харесате още...