Как да се защитим срещу алергията от полен?

Дори Световната здравна организация (СЗО) обяви времето, в което живеем, за Век на епидемия от алергии. Науката скоро може да открие лек срещу коронавируса, но ресурсите ѝ не стигнаха да се справи с повишената чувствителност на организма към определени вещества.

Най-разпространеният тип алергия, особено през пролетта, е  тази към цветния прашец . Наричат я още „поленово кихане”.  Преди две поколения, да речем, тя започваше да се изразява, когато детето е в началното училище. За съжаление, алергията към полени започва да се среща все по-често и сред най-малките. Ако дете в Първа или Втора група на детската има родители с подобен проблем, обикновено и то почва да ги изразява.

Непоносимостта към цветен прашец  е продължителна. Започва да се проявява още през първите дни на пролетта и продължават чак до средата на есента. Тази продължителност се обяснява лесно. Причинителите на поленово кихане са различни за целия период. През март алергия провокират леска, ела, бреза, върба. През следващите два месеца алергени се получават в цветовете на дъб и бряст. От средата на май, през цялото лято, та до последния ден на октомври, шумните кихавици са провокирани трева, плевели, амброзия.

Проблемът не е за подценяване. Една трета от населението, вместо да се радва на настъпващата пролет, се изнервя, защото знае, че му предстоят трудни дни, в които ще усеща дискомфорт и ще причинява такъв на обкръжението си.

Започват да се проявяват  симптоми като безкрайно кихане, хрема и сълзене на очите. Това е неприятно само за хора, които са в колектив. Най-много страдат децата, които често са набеждавани за болни, което е сериозен проблем, особено в положение на извънредни мерки   като настоящите. Опасността в поленовата алергия е, че тя може да провокира  астматична реакция.

Сериозен риск представлява и голямото замърсяване на въздуха. То  е в резултат на натрупване  на отработени газове, които в комбинация с полените увреждат дихателната лигавица и създават затруднения с дишането.

Затова, особено родителите на деца с подобни симптоми, трябва да се консултират навреме със специалист. Той  ще предпише не само подходящи препарати, с които да се редуцират кризите, но и ще установи сериозността на проблема и това, което го провокира.

Симптоми на алергията от полен

Преди да тръгнете да търсите качествен специалист алерголог, обърнете внимание на симптоматиката. Вниманието ви ще изостри комбинация от прояви като:

Непрекъснати кихавици;

Течен секрет от носа;

Сърбеж в очите, носа или гърлото;

Зачервени очи;

Сълзене на очите;

Изсъхване на склерата, което води до непрекъснато мигане;

Тъмни кръгове около очите;

Сериозна кашлица, която не може да бъде свързана с друго респираторно заболяване;

Можем ли да се спасим от поленовия прашец?

Цяло предизвикателство е да се опазите от микроскопичните поленови частици, но не е невъзможно да редуцирате проблема. Когато знаете със сигурност, кога и какво провокира неприятните симптоми, действайте по план:

Не влизайте с обувките отвън у дома. Събуйте ги и ги почистете с влажна кърпичка, преди да прекрачите прага. Ако не ви се занимава, просто ги събуйте пред вратата.

Сушете дрехите си у дома, в сушилня по време на критичния период. Когато няма как да не ги извадите навън, се постарайте да ги прострени възможно най-кратко.

Няма как да не проветрявате. Полените ви „атакуват” обаче най-много сутрин. Проветрявайте да кратко, колкото да „смените въздуха” в дома си. След това дръжте затворени вратите и прозорците.

Използвайте климатик, но задължително сменяйте филтрите за пречистване на въздуха, според указанията. Най-доброто време за вентилация са дъждовните дни и дни с висока влажност. Избягвайте я  във ветровити дни.

Добрата домакиня пуска прахосмукачка всеки ден, но ако нямате такова време, го правете поне два пъти седмично. Бърсането на прах трябва да бъде също толкова често. За да намалите интензивността на алергичните пристъпи, трябва да сведете до минимум праха в дома, който също съдържа частици полен.

Забранете пушенето в дома! Това брани непушачите, димът не попива по дрехи и помещения. В случая е важно и че цигареният дим влошава симптомите на алергия.

Изглежда необичайно като противодействие, но непременно взимайте душ, щом се приберете у дома. Ако не планирате да излизате отново, така ще се спасите от полена, полепнал плътно върху косата, кожата и дрехите ви. За да не попадне по спалното бельо и алергичните симптоми да не ви попречат да спите, душът ще спаси почивката ви.

Домашните любимци провокират различен тип алергия, но и те могат да са съпричастни към проблема ви с полена. Частиците се трупат върху козината им и те, без да искат, я разпространяват из цялото ви жилище. Почистете домашния си любимец след като се приберете от разходка. Кой знае?! Може би сте от хората, които си мислят, че имат алергии към косъма на животно, а всъщност проблемът е бил в цветния прашец!

Как да се справите с полените, когато сте извън дома си?

Няма начин да се скриете от полените, ако искате да водите активен социален живот. По-щадящият вариант за здравето ви е да се възползвате от съветите ни, които ще ви предпазят от цветния прашец, когато сте извън дома си:

Не  забравяйте, че поленовите частици са с най-висока концентрация сутрин. Ако е възможно, избягвайе разходките в парка или кросът, докато проблемът ви не отшуми. Не прекарвайте много време навън, когато е ветровино. Дъждът е ваш приятел и  отмива прашецът, който не спира да ви тормози.

Времето за разходка или обикаляне по задачи е обяд. Носете  очила. Независимо дали са с диоптър или слънчеви,  стъклата им ще попречат на вятърът, който носи цветен прашец на талази към очите ви.

Пролетта не е добро време да отваряте прозорците на колата си, ако имате алергия към полен. По-добре климатик, отколкото кризи с кашлица и течащи очи и ноздри!

Окосената трева е аромтна и буди усещане за детство, но прясно  изрязаните стръкове както и листата, съдържат частици, които лесно попадат по лигавицата на дихателната ви система.

Ако работата в градина ви е хоби или задължение, носете маска, която да покрива носа и устата ви. Така е така е обичайно вече да се носи навън, тя ще може и да ви защити от полените.

Непременно, въпреки че сте възрастни, ходете на редовни прегледи при алерголог. С подходящи лекарства, капки или спрейове ще преживеете чувствително по-леко сезона на алергиите.

Не бъркайте алергията с инфекция!

Неопитните млади родители са склонни да бъркат  първите пъти, в които детето им прояви признаци на поленова алергия. Плашат се, особено във времена на други епидемии, когато детето им прояви призначи като кихане, зачервяване на склерата, хрема, задух, зачервяване и сърбеж на кожата.  Ако детето е по-голямо и започне да се оплаква от главоболие, тогава започват истинските тревоги!

Преди да започнете да молите за рецепта с антибиотици, послушайте педиатъра и обърнете внимание на допълнителни симптоми. Алергията преминава без температура, това не се отнася за инфекциите!

Добра превантивна мярка е да ограничите разходките на открито из паркове и градини от 11 до 18 часа. Да, по това време децата се забавляват навън, но това е безопасен тест за алергия от полен.

Лекарствата, които улесняват дишането при деца, при остри симптоми са: антихистамини, локални кортикостероиди, назални деконгестанти. Може да ви се сторят малко по-скъпи от другите и в по-малко количество, но пък са много ефикасни!

„Забранени” храни  по време на сезонната алергия

Още един начин да облекчите не само тялото и диетата си, но и симптомите на непоносимост към полен е да ограничите или направо да спрете да консумирате за кратко храни, които могат да влошат симптомите на алергията ви:

  • алкохол
  • сладкиши
  • продукти с кофеин
  • млечни продукти
  • шоколад
  • фъстъци
  • силно преработени храни
  • газирани напитки

Храни, които помогнат за намаляване на симптомите

Както има продукти, които влошават симптомите на алергии, така има и такива, които ги облекчават. Те  намаляват възпалението и  едновременно с това са известни, че повишават имунитета.

1) Джинджифил

Възпаление от алергия, провокирано от дразнене и сърбеж на носа, зачервяване склерата на очите се облекчава с помощта на джинджифила, благодарение на неговите антиоксидантни фитохимикали.

Може да използвате пресен корен или в сушено, стрито състояние, като подправка към храната, като чай или дори като сушен плод.

2) Куркума

Антиоксидантите на куркумата имат мощен противовъзпалителен ефект. Доказали са, че те намаляват чувствително симптомите на алергичен ринит.

Като подправка, най-добре действа в комбинация с черен пипер!

3) Цитрусови плодове

Цитрусите са алергени за съвсем малките деца, но за по-големите са богат източник на витамин С.  Докато ги ползвате като профилактика или лечение на обикновена настинка, ще помогнат да помогнат и за намаляване на симптомите на алергичен ринит.

С думи прости: Разлистят ли се листенцата на дърветата, увеличете приема на портокали, лимони, чушки, плодове и т.н.

4) Домати

Силният антиоксидант ликопен също намалява хроничното възпаление. Не е нужно дори да ядете доматите сурови, сготвени са още по-полезни. Като допълнение – те са и богат източник на витамин С.

5) Лук

Лукът е богат на антиоксидант, който действа на организма като естествен антихистамин. Това облекчава сериозно симптомите на алергии и възпалителните процеси в тялото, а междувременно ще повиши имунитета и здравето на чревната микрофлора.

6) Още продукти, които да консумирате: зелен чай, пробиотици, мед

Тези храни няма как да обезсмислят лекарствата за алергии, но силата им ще добави към действието на фармацевтичните продукти!

Може да харесате още...