Как да се справим с оплешивяването – косопада

оплешивяванеВ наши дни има толкова много реклами предлагащи помощ на мъжете с оредяваща коса. Обикновено се предлагат под формата на таблетки, лосиони, отвари с имена звучащи като лекарства, които ще помогнат да възстановите оредялата коса. Повечето не са ефективни срещу борбата с наследственото оплешивяване. Но самоуверените мъже, биха пробвали повечето продукти с надеждата, че някои от тях ще промени ситуацията.

Причини и рискови фактори

Начина по който се оформя мъкото оплешивяване, което е наследствено, както и обикновената загубата на коса, е в горната част на скалпа(темето). Това се случва заради излишъка на дехидротестостерон, които изтънява фоликулите на косата, все повече и повече докато накрая те просто паднат.

Други причини за косопада, освен наследствени може да са някои от тези:

  • липса на желязо (анемия)
  • проблеми с щитовидната жлеза
  • гъбична инфекция на скалпа
  • някои лекарства
  • стрес

Можете ли да го спрете?

Ако причините са обратими, разбира се че е възможно да се спре. Ако причината е липса на желязо в организма просто започнето да го снабдявате с необходимото количество. Огромен брой лечения са били изпробвани за да забавят процеса на оплешивяване, някои ефективни други не. Но много мъже установяват, че оплешивяването им спира или се забавя изключително много при достигането на определена възраст. Тя е индивидуална при всеки един.

Трябва ли да посетите лекар?

Добра идея е да се уверите, че болест например не е причината за косопада ви, особено ако той е разпределен не равномерно и не е типичното мъжко оплешивяване. Още повече ако косопада е съпроводен и с други симптоми, например постоянна отпадналост. Тогава кръвни изследвания са задължителни.

Лечения

  • Може да започнете с масаж на скалпа, притокът на кръв в тази част на тялото ще се увеличи, като по този начин ще се стимулира растежа на косата.
  • Билкарите биха ви препоръчали да втривате крем от арника в скалпа. Няколко капки от меча стъпка, лавандула, розмарин добавени към 50 мл. бадемово масло. Това е подходяща смес за подхранване и стимулиране растежа на косата.
  • Спрейове за удебеляване на косъма, може да ги намерите във всяка дрогерия, тяхната цел е да създадат илюзията, че косата ви е много по-плътна от колкото е всъщност.
  • Преместване на фоликулите. Това е преместване на косми от тази част на скалпа където са разпределени равномерно, към частите където липсват.Това е вид присаждане на коса.
  • В краен случай ако нищо не помага, и оплешивяването ви създава неудобство, може да използвате тупе. Изберете пододящия цвят , и се постарйте да го вградите в косата си добре , за да няма разминавания. Ако го направите както трябва никои няма да заподозре че имате подобен проблем.

Може да харесате още...