Майка, Домакиня или Кариеристка

домакиня или кариеристкаДнес живеем в заето, взискателно общество. Нямаме достатъчно време за да реализираме, много от нуждите си като, личности. Понякога трябва да жертваме нещо, за да постигнем определена цел. Понякога жертвите, които правим са за сметка на децата ни, а понякога жертваме всичко заради тях. По-добре ли се възпитават децата, като майките им стоят в къщи, или когато са поверени на грижите на детегледачка. Да имаш страхотна кариера по-добре заплатено ли е от това да седиш в къщи и да гледаш децата си?

Повече време прекарано с майката

 Да защото:

Изследване показва, че няколко часа след раждането, детето започва да се чувства много по-добре след като е в контакт с майка си. Психолози прекарват много време за да разберат привързаността на детето към майката, и се установява че това взаимодействие е по-силно когато тя е около него по-дълго време от колкото, когато се захване за кариерата си и се блъска като хамали, без да обръща нужното внимание на детето си.

 Не защото:

Без съмнение има предимства и в това да гледаш детето си, като си малко по – кратко време около него. Изучаването на привързаността показва, че най-добрата връзка се осъществява когато детето разбира че майката ще си тръгне, но и знае че тя ще се върне. Ако майката никога не оставя детето си , при него няма как да се развие това чувство за превъзмогване на липсата.

Къде са децата ви докато вие сте на работа?

Майките, които си стоят в къщи разбира се са в по-голям контакт с децата си и техните игри през деня. Това им два възможност да разберат, ако нещо не е както трябва. Много от родителите се тревожат, че нещо може да се случи докато те са на работа. Могат ли да бъдат сигурни, че децата им са на училище и прибират ли се директно в къщи след това. Родителят в дома е източник на сигурност за това, че детето ще се прибере в къщи.

Когато сте на работа

Може би е невъзможно да знаете за всяко движение на детето си. Не можете да контролирате това, което се случва в училищния двор и на улицата. Малките човечета също имат нужда от малко независимост, това ще им помогне по-лесно да се адаптират към нова среда, нови приятелства. Модерните технологии, като мобилните телефони ви дават възможност да се свържете с детето си и да сте наясно какво се случва с него през целия ден.

Домакините са по-добри майки от майките кариеристки

Да защото:

Децата особено в подрастваща възраст са разход на много време и средства. Намерението на жените нямащи възможността да стоят в къщи, не е да оставят децата си без надзор. Те се стремят да направят най-добрия избор за детето си, като осигурят лице или институция която да положи необходимите грижи, докато майката се грижи за финансовата стабилност.

Не защото:

Домакините прекарват повече време с децата си, но това не може да докаже, че те са по-добрите майки. Има много други фактори които определят колко добра и грижовна е майката. Тя може да стои в къщи по цял ден, и въпреки това да не отделя достатъчно внимание на детето си или да се грижи за него по – най-добрия начин.

Много грешно и смешно схващане, е че ако родителите са високо образовани и детето ще бъде такова. В крайна сметка едва ли ще го учите на тригонометрия и ядрена физика когато е на 5 години.

В крайна сметка всички разбираме, че това да си домакиня или кариеристка е личен избор. Но правейки този избор не трябва да забравяме, че децата ни имат нужда от грижи, подкрепа и внимание. Защото именно родителите са тези които откриват един нов свят пред тях.  

Може да харесате още...