Помогнете на детето да изгради самочувствие: 3 съвета за млади майки

Личностите с голяма увереност и самочувствие имат по-голям успех в живота. Това се вижда от техните приятелства, бизнеса, семейството, както и изграждането на тяхната личност. Хората, които вярват в своите способности, са магнит за успех и щастие навсякъде, където отидат. Като родители и възрастни, със сигурност искате да помогнете на децата си да развиват тези хубави черти от характера.

Самоувереност при децата

Едно от най-важните неща във възпитанието на децата, е преди всичко да подобрите концепцията за живота си. Ето трите правила, с които ще помогнете на децата да изградят по-голяма увереност и самочувствие.

1. Научете децата да мислят за себе си

Ако постоянно му казвате на детето си какво и как да прави, ще го научите да гледа напред, в каквато посока го насочат другите, а не да вярва на интуицията си. За всяка ситуация има поне 5 различни и точни решения. Ако винаги искаме нещата да бъдат “по нашия начин”, децата ще спрат да търсят творчески решения. Критичното мислене и способността за решаване на проблеми са все по-важни във всеки аспект от живота. Особено по-късно, когато търсим работа. Затова тези, които решат да влязат в света на бизнеса имат нужда от изградена способността да намират решения, да работят отборно и да умеят да си сътрудничат.

2. Дайте им основа

Голяма част от нашата идентичност идва от семейните истории за предците, етиката и стандартите, които ни правят това, което сме. Всеки иска да слуша за историята на семейството си. Това е една от функциите, които ни отделят от животните. Можем да помним, обработваме и предаваме информация на бъдещите поколения. Всеки от нас иска да попада в някое свое “племе”, където ще бъде приет и обичан. Със споделянето на семейната история и културно минало, даваме на децата си корени и крила.

3. Добрата поза показва самочувствие

Хората, които стоят със свити раменете и имат апатични движения, показват недостатъчно самочувствие. А невербалната комуникация също е източник на информация. Невербалното изразяване или езикът на тялото, е езикът на връзките. Хората, които са флегматични и незаинтересовани, не проявяват особен ентусиазъм по отношение на това, върху което работят и често го смятат за маловажно. С трениране на подходящите пози, автоматично ще се почувствате самоуверени. Дръжте се в изправено положение, с вдигната глава, осъществявайте контакт с очите. Това оставя положително впечатление у другите и вие се чувствате по-добре. Точно на това трябва да се научи и детето. Как да има отношение и държане, които създават усещане за самочувствие и увереност, а това е просто още една стъпка към успеха в живота.

Доброто самочувствие е важно за бъдещето на децата. А с развиването му те са по-успешни и по-целенасочени в живота. Не позволявайте да бъде спирана креативността им и възможностите им да правят нещата по нов начин.
Всичко това ще им даде възможност да изградят увереност в себе си. Насърчавайте ги в техните избори – детски рокли, обувки, книги, позволете им дори да вземат участие в подреждането на дома.

Няма значение дали става въпрос за цвета и модела на някоя детска рокля, или за новата прическа на детето ви. Оставете го да прави собствени избори, хвалете го за тях и го насърчавайте, когато е уместно. Така ще изгради самоувереността, която му е толкова нужна.

Може да харесате още...