Декорация на дома в скандинавски стил: Акценти в интериора

Скандинавски интериор

Скандинавския стил в интериора е хит тази есен, а изчистените линии на мебелите предизвикват въображението и поставят нови предизвикателства пред всеки, решил да обнови дома си.

Топ дизайнерите и специалистите по интериора обаче са намерили решение на някои от най-големите затруднения, свързани с твърде минималистичния дизайн. Ако искате да постигнете идеален баланс между грубия и почти спартански вид на скандинавските мебели, и останалата част от дома, заложете на тези цветни акценти.

Домашните черги са на почит

Едно от предимствата на този тип мебели е, че можете да използвате старите ръчно тъкани пътеки на баба ви и те ще бъдат съвсем на място. Особено, ако са двуцветни.
Преимущество имат и кожените килимчета, или пък постелките от изкуствена кожа, които имитират животински форми. Перфектно стоят не само пред камината, но и край масата в хола.

Изчистените и буквално груби геометрични форми на тези мебели могат да послужат и за друго. Възползвайте се от малки или по-големи възглавнички, които да подредите по диваните, за да постигнете баланс.

Лен и памук хит сред материите

Забравете за кадифето, коприната и сатенените материи, когато става дума за интериор в скандинавски стил. Грубите линии, изискват и по-семпла тапицерия. Тапицирайте меката мебел в дамаска от лен, а покривките от лен и памук са най-доброто, което можете да изберете за декорация. Същото важи и за възглавничките, освен ако нямате плетени, но не забравяйте–те отново трябва да бъдат от по-груб плат или прежда.

Паркетът–не ламинат, а обикновен

Ламинирания паркет по принцип е удобство, но при интериора в скандинавски стил, добре е да забравите за ламината. Обикновеният ще подхожда много повече на този тип декор, а най-добре е да потърсите като цвят тъмен дъб или череша за пода. Перфектно ще подхожда на мебелите, които обикновено се изработват от дъб или бук.

Стените в бяло

По принцип скандинавския декор не търпи никакви допълнителни акценти по стените. Особено по отношение на цветовете. Масивните мебели изпъкват най-добре на семплия бял цвят, а в краен случай може да рискувате със слонова кост, но само, ако стаята ви е много, много светла. За сметка на това, цветните петна по стените, под формата на картини за стена, са отлично решение. Можете да сте спокойни, че един подобен акцент ще освежи помещението, а освен това ще направи и чудеса с това да се разчупи строгия стил, който иначе сте постигнали.

Скандинавски стил

Стикери за стена в трапезарията

На пръв поглед, подобна апликация трудно се връзва с идеята за първичност, създавана от мебелите от масив, но от друга–това е идеалният баланс. Можете да поставите един по-голям стикер за стена, или няколко по-малки и стаята в дома ви, буквално ще е оживяла.

Като добавка, към масата можете да сложите настолен часовник, който да краси някой ъгъл, /отново изработен от дърво/ и плетени кошници, или шкафове с чекмеджета.

За коридора също имаме предложение–пейка с подвижни кошници и ваза със сухи цветя, ще направят чудеса с вашия интериор. И ще превърнат дома ви като изваден от каталог.

Що се отнася до килимите, ако не разполагате с черги, малки, едноцветни килими, под холната масичка, или край камината, които са в контраст с мебелите, са идеално решение. Принципно най-подходящи като цветове са сиво, бяло, тъмнокафяво, черно или сиво-синьо, което да откроява масивните мебели.

Може да харесате още...