Как да пренесем цветето си вкъщи

Когато закупуваме цвете в саксия, от цветарския магазин до дома ни то ще бъде изложено на външните атмосферни условия. Ако те са неблагоприятни за него, можем да нанесем щети върху растението, които да бъдат фатални. За това прочетете съветите по-долу и бъдете сигурни, че ако ги спазвате, вашето цвете ще бъде транспортирано безопасно. Ако пък все пак не ви се рискува, можете да използвате услугата доставка на цветя. Просто потърсете в Интернет търсачка доставка на цветя София или някой друг от големите градове в България. Така оставате нещата в ръцете на професионалисти и няма да имате повод за притеснение при транспорта. И все пак ето нещата, които трябва да знаете.

Увийте цветето добре, още преди да излезете от магазина за цветя. Причините за това са две – за да не бъде изложено цветето на въздушни течения и да предпазите неговите странични листа. Ако температурата вън е ниска, цветето трябва да бъде увито и от горната си страна. За пренасянето на цвете през зимата има описани много опасности от премръзване и т.н., но всъщност да го пренесем в разгара на лятото в багажника на колата си се оказва също толкова опасно. Ако все пак трябва цветето да бъде пренесено с кола, сложете го на някоя от седалките, като внимавате да предпазите стъблото и листата му.

Когато цветето е във вашия дом, то има нужда да свикне с новата обстановка и предимно – новия климат. Първите дни не трябва да го излагате на екстремни условия – прекалено голяма влага или температура, течения, често поливане и др. Нормално е при по-деликатните сортове да паднат няколко листа. Ако първия или втория ден това се случи, не местете цветето в опит да му намерите подходящо място – то трябва да се климатизира само.

Ако всичко това ви се струва прекалено сложна процедура, просто купувайте цветя в саксия през пролетта или есента. До тогава, посещавайте цветарски магазини, но купувайте букети цветя или кошници с цветя – имате избор!

Може да харесате още...