Хормонален корем

Всяка дама мечтае за тънка талия, независимо дали е на 18 или 58. Тя създава илюзия за крехкост, изящество, здраве и сигурно много от познатите ви правят всичко, за да върнат младежката линия на фигурата си. Случва се обаче така, че стомахът не иска да „напусне“, въпреки железния режим и ударните упражнения във фитнеса. Такъв тип затлъстяване наричаме „хормонален корем“. Той изисква особено внимание и цяла стратегия, за да се справим с него!

Хормонален корем

Преди всичко здравето

Излишният обем на талията не е само естетически проблем! Винаги може да подберем подходящи дрехи, с които поне визуално можем да коригираме пропорциите на фигурата си. „Хормоналният корем”на жената обаче е в резултат на редица здравословни проблеми. Трябва целенасочено да се работи за отстраняването им, в противен случай и най-крайните диети и упражнения няма да помогнат да се сбъдне мечтата ни за тънка талия.

Преди да се заемем елиминирането на хормонални нарушения, които покриват жените с излишни мазнини в областта на корема, трябва да подходим благоразумно. Не можем да превръщаме в драма всеки слой мазнина по корема. Малко натрупване е съвсем естествено. Нямат го само фитнес маниачките, което прекарват живота си в залата и по състезания.

Мастната тъкан не е бич, а жизненонеобходим слой за организма. Тя има защитни и терморегулационни функции. Част е от веригата за създаване на полови хормони. Проблемът е, ако нейното количество се повиши до степен, в който води до безплодие, хипертония, всевъзможни заболявания на сърцето и диабет.

За да не се стига до дам, трябва да обърнем внимание на корема си. Натрупало ли се е излишество от мазнини, отговорни за това са трите хормона: Кортизол, инсулин и пролактин.

Кортизол

Той е стероиден хормон, който се отделя от надбъбречните жлези. Има лоша слава и го наричат „хормон на стреса”, защото е една от естествените реакции на организма, докато се чувства застрашен.

Необходимо е време и осъзнаване, че няма рискова ситуация, за да се регулират нивата му. Високите му стойности обаче отключват здравословни проблеми и един от тях е натрупване на сериозно количество от мастните клетки. Успоредно с това се засилва неистовия апетит за сладкиши и мазни храни, краткотрайно насищане. Всичко това прави почти невъзможен процеса на отслабване.

Имайте предвид, че „хормонът на стреса” се отделя не само в ситуации, в които са наистина опасни за нас. За организма риск са неща като играене на електронни игри преди сън, дълго бодуване пред екрана, предозиране с кофеинови напитки, непрекъснато ранно ставане, бърза храна и уседналост – всичко, което е така типично за хората от пубертета, та чак до пенсионна възраст. Природата обаче е по-мъдра от нас и дори когато ни „наказва” с излишество от мазнини, го прави само, за да ни предупреди да променим начина си на живот. В противен случай рискуваме много повече от идеалната си фигура.

Инсулин

Въглехидратите, което усвояваме, се превръщат в глюкоза. Тя се преобразува в енергия до известна степен, но е токсична , ако не се консумира. За да спаси от натравяне, организмът има защитен механизъм, в който се използва инсулина. Хормонът „съпровожда”глюкозата до мускулните клетки и черния дроб. Там тя се консумира като енергия или се съхранява като гликоген.

Излишъкът се трупа в гликогеновите депа. Ако и там не може да се усвои, се превръща в телесни мазнини. Ако не сме умерени в консумирането на определен тип храна, това се превръща в част от трудния за преодоляване кръг – преяждане, липса на движение, поява на инсулинова резистентност, които водят до появата на т.нар. „инсулинов корем“.

Пролактин

Пролактинът е третият хормон от „Триумвирата на затлъстяването”. Той действа особено коварно – забавя метаболизма и повишава апетита. Благодарение на него щедро трупаме мазнини по корема, гърдите и гърба, а килограмите ни се трупат с лекота.

Друг е въпросът, че не само в яденето се крие проблемът с отделянето на пролактин. В съвременния натоварен живот се налага да прибягваме до фармацевтични средства, за да си върнем равновесието. Проблемът е, че необходими медикаменти като антидепресанти, обезболяващи, лекарства за хипертоници, противозачатъчни и други подобни също повишават нивата на пролактина. Отделянето на този хормон се увеличава и от консумацията на алкохол, дори без да прекаляваме с него.

За да нормализирате нивото на пролактин, трябва да свалите излишното тегло. Но как да свалите килограмите, които са в плюс, когато трябва да се справите с тройния удар на хормоните?

Как да свалим упорития хормонален корем?

Първото, което трябва да направите, не е да го ударите на свирепо гладуване и убийствени тренировки. Най-важната ви задача е да се консултирате с ендокринолог. Той ще знае какви изследвания да ви назначи, за да се установи количеството на хормоните и съотношението им. Едновременно с това ще бъдете наясно със здравето на вашата щитовидната жлеза, холестерола, съдържание на витамини и микроелементи в организма и т.н.

Когато ендокринологът ви разчете резултатите, следващата стъпка е да намерите компетентен диетолог. Спазвайте препоръките и режима му. Вие може да катализирате процеса на отслабване и възстановяване на нормалното си тегло като имате предвид и някои прости, доказани ефективни съвети:

Спете поне 8 часа и се щадете вечер преди сън. Лягайте си в 22 часа, без да се товарите с дълго сърфиране в мрежата или „ровене” в телефона за „лека нощ”.

Закусвайте добре, но умерено – белтъчини, мазнини и бавни въглехидрати, без обичайното кафе на гладно.

Изхвърлете захарта във всеки вид, бързата храна и пълните с оцветители, подсладители, консерванти изделия.

Радвайте се на разнообразно меню със сурови зеленчуци и плодове, много риба.

Вечеряйте малко. Правете го по-скоро като ритуал и уважение към собственото си семейство, с което ще се съберете вечер на масата.
Не забравяйте за адаптогени като ашваганда, родиола, витамин С.
В почивните си дни отделяйте поне половината време за пълноценна почивка, в която няма да готвите, чистите и т.н.

Движете се много и общувайте с хора, които не ви карат да се чувствате зле. Ако не ви е до фитнес, движете се по 10 000 крачки дневно, ходете на крос фит, пилатес, зумба или всякакъв вид танци. Там ще срещнете хора, които имат желание да живеят здравословно и са решени да живеят пълноценен, изпълнен с позитивизъм живот.

Тяхната компания ще ви държи далеч от мрачните мисли и стреса, а това, както вече знаете, ще регулира причинителите на т.нар. „хормонален корем”!

Може да харесате още...