Най – опасните диети за човешкия организъм

ДиетаДокато се ровите из нета ежедневно попадате на различни статии възхваляващи различни диети с чудотворни резултати. „ Свалете 15 кг. за две седмици“ или „ Забравете за йо -йо ефекта“ са едни от най – често срещаните заглавия в социалните мрежи и печата днес. А под тези заглавия самозвани лекари и диетолози предлагат различни хранителни режими, които изключват много хранителни групи, включват вредни за организма медикаменти или изобщо съветват мъже и жени да гладуват.

Ако мислите, че е дошло време и вие да свалите няколко килограма проучете диетата преди да сте я започнали. До този момент най – ефективни се оказват тези основани на принципа на разделното хранене, и така наречената точкова диета. За да сваляте килограми качествено не бива да лишавате организма си от нито една хранителна група – тайната се крие в умерената консумация. И все пак, ако някоя от диетите обещаваща бързи резултати за кратко време ви се струва подходяща проверете дали не присъства в списъка с опасни за здравето диети по – долу.

Опасни диети

Протеинова диета

Сред холивудските звезди, и не само сред тях е широко разпространена протеиновата диета. Тя представлява заменяне на въглехидрата с протеин и зеленчуци, което от своя страна наистина води до сваляне на килограми, но с известни рискове за здравето. Няколко дни след следване на протеиновия режим ще забележите, че се уморявате по – бързо, може да се появи гадене, нервност, влошаване на съня, като в определени случаи се стига и до безсъние. Увеличената консумация на протеини води до метаболитни нарушения. Тялото само започва да произвежда въглехидрати, които са заместители на мазнините, а от соя страна „фалшивия“ въглехидрат натоварва черния дроб, сърцето и кръвоносните съдове. Според научно изследване на медицински център в Колорадо САЩ, колкото повече протеини постъпват в организма, толкова повече амоняк се произвежда от организма, а както е известно той има негативен ефект върху репродуктивната система.

Протеинова диетаМоно диета

Това е диетата обещаваща по – малко килограми между 5 и 10 само за седмица. Принципът е следният: избирате си една храна (домат, грейпфрут, диня, краставица или друг нискокалоричен плод или зеленчук) и я консумирате за закуска, обяд и вечеря продължение на една седмица. Подправките и захарта са строго забранени. Тази диета води до остър дефицит на хранителни вещества в организма, имунната система отслабва, костите стават по – крехки, рискът от поява на анемия рязко се увеличава. Тази диета и по – скоро липсата на хранителни вещества могат да бъдат причината за поява на алергии към определени храни.

краставициСладка диета

Сладката диета е една от най – примамливите за всички любители на сладкишите и шоколада. Освен това обещава загуба на поне 5 – 6 килограма за една седмица. Основната идея на този хранителен режим е консумиране на сладки бонбони, шоколадови десерти, сладоледи изобщо всичко онова, което е забранено в традиционните диети. Какво се случа обаче в действителност с вашето тяло. Прекомерната консумация на захарни изделия може да доведе до язва, или гастрит, може да увреди черния дроб и панкреаса. А ако страдате от хипертония, това може да бъде пагубно за вас.

шоколадТова са една съвсем малка част от диетите, които застрашават вашето здраве, преди да се подлъжете проверете дали наистина тази диета няма да ви навреди. Други вредни за тялото диети са зелевата, грейпфрутна, оцетната и тази, при която тялото приема само течности.

Знайте едно, за да бъдете здрави и да не страдате от наднормено тегло се движете повече, спортувайте, разхождайте се, хапвайте си от всичко, но винаги с мярка. Само така ще се радвате на здрав дух и здраво тяло.

Може да харесате още...