Часовникът – задължителен аксесоар за него

Часовникът като личен избор или като подарък е от аксесоарите, които никога не излизат от мода. Пазарът предлага богато разнообразие от модели. Различни по стил и размер, популярността им не спада, независимо, че живеем в ера на нови технологии и комуникации. За жените е нещо средно между функционален аксесоар бижу. Мъжкият часовник обаче е символ на успех, надеждност и стил.

Първият ръчен модел е направен преди почти два века. Швейцарецът Патек Филипе го изработва за унгарска графиня. По това време се приема за толкова женствено бижу, че мъжете го избягват и предпочитат класиката – джобните часовници, които са по-тежки и по-големи.

Времето обаче лети и удобството на ръчните модели кара господата да отстъпят. Бижутерийната индустрия пробива първо след войниците в началото на миналия век и много скоро никой нече не излиза от дома си без часовник. Всичко това продължава до появата на мобилните телефони. Времето обаче доказа, че ръчният часовник никога няма да бъде излишен. Ако трябва да ги сравним с дрехи: Трудно ще си представим гардероб без дънки, но нито един сериозен мъж не може без класически черен панталон.

Часовникът – задължителен аксесоар за него

5 добри причини да купите часовник за подарък

Дори в подаръците има модни тенденции. Ако искате да купите нещо наистина универсално за наистина значим повод, часовникът е сред най-добрите идеи. Да, струва повече от обикновен аксесоар, но всеки лев, инвестирани в него си струва и се отплаща.

Следните причини, които ще ви убедят, че ръчният часовник е най-добрата инвестиция:

1. Дълголетие

Мобилните телефони се сменят обидно бързо и са много капризни по отношение на поддръжка. Да не говорим, че винаги се появяват нови модели, дизайни и функции, които ще ви карат да се чувствате зле със стария апарат. Ръчният часовник изисква най-много смяна на батерията. Това наистина е вещ, която можете да носите цял живот.

2. Универсалност

Часовникът се избира, според стила и вкуса на този, за когото е предназначен. Така, без да искаме, подаряваме полезен моден аксесоар, който с лекота се вписва в цялостната визия на собственика си.

3. Практичност

Да, знаем, че имате мобилен телефон, но при дъжд и студено време, го държите на сухо място в чантата или вътрешен джоб. Много по-удобно е да погледнете часовника си. Пести време, затова е от изключително значение за хора, които често бързат.

4. Скъп спомен

Ръчният часовник е като семейно бижу. Той означава много не само за собственика му, но и за хората, които го обичат. Подобен предмет има толкова висока сантиментална стойност, че се оставя в наследство или се носи от някой, който търси близост с първия му притежател.

5. Таен знак

Така както благородниците носят пръстен с фамилния герб, така успешните бизнесмени носят елегантен часовник. Да, стилът не бива да крещи, трябва само да оставя правилното впечатление!

В бизнеса хората винаги имат помощници, които да управляват времето им и задачите. Всеки уважаващ себе си мъж обаче носи ръчен часовник и негласно се заявява като уверен, организиран професионалист.

Часовници за мъже

Ръчен или механичен

Щом сте решили да купите часовник, освен стил и дизайн, трябва да решите дали искате механичен или електронен. Обикновено това има пряко отношение към качеството и цената на аксесоара. И електронният, и механичният часовник работят по напълно различни начини и да – служат за едно и също нещо: Показват времето и изглеждат добре на ръката. Ако е от значение, доказан факт е, че световно известните брандове за часовници предпочитат механична система.

Непременно се информирайте предварително. Пазарът предлага модели с допълнителни функции като: водоустойчивост, проследяване на приливите и отливите, вградена GPS система. Това, разбира се, оскъпява модела, но пък инвестицията в подобни екстри се отплаща.

Часовници за мъже

Практични съвети за часовници

Определени видови часовници се носят според ситуацията и се съчетават с определен тип дрехи. Има обаче общи правила, които трябва да спазвате и неща, с които да се съобразявате, когато избирате определен модел:

Не носете часовник с голяма рамка

Рамките им се измерват в милиметри. Мъжките часовници са средно 34-50 мм, но на пазара има модели с 10мм по-големи. Трудно е да наречеш „извънгабаритните” аксесоари стилни, затова се придържайте към класическия размер.

На коя китка се носи часовника?

Няма “правилна” страна. Обикновено се избира недоминиращата ръка, защото така ще е удобно да го носите, няма да възпрепятства движението ви и няма да затруднява писането.

Носете часовника си по костта на китката

Уверете се, че рамката на часовника е до костта от външната страна на китката. Часовникът трябва да е удобен за носене и да се регулира според обиколката на китката ви.

Когато сте изправени, часовникът ви не трябва да се вижда под маншета на ризата ви. Никога, абсолютно никога не носете часовника над маншета!

Носете часовник, който пасва на китката ви

Спортните модели имат система за удължаване на каишка, която ви позволява лесно да я настройвате, ако ви стяга или ако каишката ви виси.

Мъжкият часовник никога не трябва да бъде разхлабен. Най-много може да си позволите да се движи с един сантиметър нагоре и надолу по китката.

Циферблатът трябва да стои стабилно. Съобразете се с правилото: Трябва да можете да поставите пръста си здраво между китката и каишката на часовника.

Часовници за мъже

Модни правила за носене на часовник

Часовникът трябва да се съчетава с обурките. Елегантните модели изискват елегантен аксесоар, маратонките – спортен. Преходният вариант стои добре с ежедневен часовник.

Не носете един и същ часовник всеки ден, дори да разполагате с един единствен! Причините са и практични, и естетични: Ежедневното носене амортизира всичко, а и трудно ще откриете модел, който да отговаря на разнообразието от дрехи за работата, фитнеса, партитата и излизането с момчетата.

Ако имате възможност, създайте си малка колекция с модели, от които да избирате и дори да редувате през седмицата.

Елегантността и възпитанието изискват, да не гледате циферблата по време на разговор. Представете си, че говорите с човек, който не спира да си рови в телефона – да, много е груба и изпраща сигнал, че му е много по-интересен, отколкото компанията ви.

Практично за поддръжката на часовника

Добрите стари часовникари винаги ще се погрижат за техническата поддръжка на любимия ви аксесоар. Ваша обаче е грижата за образцовия му външен вид. Старайте се да бъде чист и редовно полиран, ако рамката е от метал.

Сменяйте батериите, когато се налага и обръщайте внимание на каишката. Кожените изискват третиране срещу изсушаване и напукване, а малко паста за зъби ще почисти металните, които са в досег с изпотената ви кожа.

Може да харесате още...