Периодично гладуване – ядеш и отслабваш, без да се лишаваш

В мрежата или съветвайки се с приятелки можеш да откриеш различни ефикасни методи за отслабване. Някои от тях са с бърз ефект, който върви с опасния за здравето „йо-йо” ефект, други са по-бавни, но пък щадят организма. Ако искаш да се радваш на резултати, но и да не си навредиш, може би трябва да опиташ с периодично гладуване.

Този метод е особено популярен и не изисква особени лишения. Храниш се умерено, всичко е разрешено, но трябва да бъде разредено от редовно гладуване, което в никакъв случай не е дълго. Англоезичният свят нарича това ограничение „пост”, но той е много по-различен от този, който познаваме в религиозен план.

Периодичното гладуване не само разтоварва организма. Едновременно с това го „приучава” да изисква по-малко калории . Една от големите ползи, освен повишената енергия е, че лишавайки се регулярно от храна, нормализираш нивата на хормоните, които влияят на загубата на тегло.

Периодично гладуване – ядеш и отслабваш, без да се лишаваш

Периодичното гладуване предлага няколко възможности. Популярните методи на пост са три:

Диета 16/8: Забравяш за закуската седем дни в седмицата. Ядеш само в отрязък от 8 часа. Най-удобният „прозорец” за хранене, съобразен с културата е този от 12:00 до 20:00. По този начин не пропускаш нито обедната почивка с колеги, нито вечерята със семейството.

Гладен ден: Един ден в седмицата, за който предварително си събрала сили, остави за гладуване или още по-добре – след като си вечеряла в, например, сряда, седни на масата чак в четвъртък вечерта. Едно денонощие пост няма да те направи фиданка, но ще те награди с изненадващ прилив на сили и енергия.

Метод 5: 2: Ако два дни от седмицата консумираш 500-600 калории, през останалите дни може да се храниш както обичайно. В никакъв случай не бива да препиваш и да прекаляваш с храна през „свободните” си дни. Хубаво е да гладуваш през три дена, но много по-ефикасно е гладуването за 48 часа.

Периодично гладуване – ядеш и отслабваш, без да се лишаваш

Ако спазиш предписанията, независимо от това кой метод за пост прилагаш, деликатно за организма и психиката ще намалиш приема на калории. Първо ще отслабнеш в зоната на корема, а напредъкът ще те стимулира да се погрижиш за останалите зони с помощта на любим тип физическа активност.

Хормоналния ви баланс след периодично гладуване

Трупайки мазнини, организираш един вид депа за енергия. Ако не ядеш, тялото ти реагира така, че започва да изразходва тази енергия. Целият процес се обяснява с реакцията на нервната система и промени на нивата в определени хормони и твоя метаболизъм като:

Инсулин. Храненето повишава нивата на инсулина, постенето – напротив, снижава ги рязко. Това от своя страна катализира процеса на изгарянето на мазнини.

Хормонът на растежа(HGH): Нивата му могат да скочат до 5 пъти, което звучи страшно, но това всъщност помага за загубата на мазнини и оформяне релефа на мускулите.

Норадреналин: Провокирани от импулси, изпратени чрез нервната система, мастните клетки разграждат натрупванията от мазнини. Изгаряйки те се превръщат в енергия, която те кара да се чувстваш по-енергична.

В резултат на периодичното гладуване се изгарят повече мазнини, отколкото ако се хранеше често, но по малко. Ако успееш да изкараш 48 часа без храна, можеш да форсираш метаболизма си до 14%. В никакъв случай не гладувай повече, защото ще постигнеш обратния ефект!

Изводите от казаното дотук са, че краткият пост провокира промени в нивата на хормоните, които са в полза на изгарянето на мазнини. Едновременно с това ядеш по-малко, което значи, че консумираш по-малко калории. Резултатът е очакван: отслабваш лесно, безопасно за здравето и поносимо за емоциите.

Допълнителен бонус към периодичното гладуване са и останалите ползи за организма ти. С него губиш не само тегло и печелиш енергия. Постът е вид профилактика срещу хронични заболявания. Това повишава качеството на живота и го удължава.

Едно от предимствата на тази диета е възможността да я прилагаш в дългосрочен план. Всяко друго лишение ще те освободи не само от тегло, но и мускулна маса, ще изостри липса на жизнено необходими вещества и може да отключи странични заболявания.

Съвети за всеки, който иска да опита ефекта от периодичното гладуване

За да отслабнеш с периодично гладуване не е важно да подбереш само „прозорец”, в който да постиш. Трябва да се съобразиш с определени правила, които трябва да спазиш:

Качество на храната: Важно е не само количеството на консумираните ястия. Опитай да ядеш неща, които не изискват допълнителна термична обработка – всякакви плодове, зеленчуци,ядки.

Варенето, разбира се, е допустимо.

Периодично гладуване – ядеш и отслабваш, без да се лишаваш
Базови продукти за циклично гладуване: овесена каша, кафяв ориз, киноа, булгур, елда, безглутенов хляб и крекери, картофи, батати, лук, чесън, джинджифил, копър, цвекло, доматено пюре, салца, лимони, лайм, хумус, тофу и много, много изворна вода!

Калории: Храни се разумно в дните, когато ядеш. Какъв е смисълът от гладуването, ако набавиш калориите, които си изгубила в гладни дни?!

Постоянство: Този метод дава резултат, но не от днес за утре. Ако искаш да се радваш на добра фигура с периодично гладуване, трябва да му отделиш по-дълъг период от време.

Търпение: Не се предавай веднага! Може да отнеме време тялото ти да се нагоди към новия маниер на хранене. В началото може и да не е лесно, но с постоянство нещата скоро ще се получават естествени и без напрежение.

Периодично гладуване – ядеш и отслабваш, без да се лишаваш

Не забравяй за движението и упражненията! Този тип хранене е здравословно, но не е вълшебно! Ако искаш да гориш мазнините, но и да имаш красиво, стегнато тяло силовите тренировки не трябва да се пренебрегват. Няма да ти бъде непосилно – ще имаш достатъчно енергия, за да ги правиш и дори ще се чувстваш щастлива.

Очаквани резултати от цикличен пост

Ако го спазваш един месец, можеш да изгубиш близо четири килограма. Това може да ти се струва малко на фона на приближаващото лято, но е подходяща за здравето загуба на килограми. Увеличат ли се метаболитните процеси, понижава се кръвното налягане; в кръвта се засилва концентрацията на вещества, които намаляват риска от инфаркти и други сърдечно-съдови заболявания.

Може да харесате още...