20 съвета за максимален и дълъг ефект от бръсненето на краката

Бръсненето на краката е най-безболезненият и лесен начин да се отървете от нежеланото окосмяване, но има особености, които е добре да знаете

Настъпи сезонът на късите поли и панталонки! Време е да се върнете към добрите навици не само в храненето и упражненията, но и поддържането на безупречен вид на краката ви. Днес има различни ефикасни методи за премахване на нежеланото окосмяване. Повечето жени обаче залагат на бръсненето на крака. Той е най-безболезненият, бърз и евтин да имат копринено нежни крака.

Всяка жена може да го направи, но има няколко изпитани хитрини, ако искате да се радвате на максимален ефект , никакви рани и кожни дразнения за по-дълъг период от време.

Полезни съвети за бръснене на краката:

1. Започнете с бръсненето след или по време на душ. Високата температура на водата отваря фоликулите и омекотява косъма. Може да постъпите по два начина правилно: Да избръснете краката си десетина минути след като сте си взели душ или още докато сте в банята. Ако не ви е до дълго киснене в банята, просто увийте краката си за малко с кърпа, напоена с топла вода.

2. Да, бръсненето е последното, което ще направите под душа, но преди да пристъпите към него трябва да нанесете пилинг на кожата си. Ексфолирането преди бръснене е много важно, защото по този начин се смаля мъртвия слой на кожата. Така бръсненето ще стане възможно най-близо до кожата. Ако не почистите мъртвата кожа, тя ще изхаби бръснача ви много по-бързо. Тогава нито космите ще са премахнати, нито бръсначът ви ще реже както трябва. Ексфолирането ви спасява и от подкожните косми. Почистването на епидермиса го освобождава и се махат в пъти по-лесно.

3. Не бръснете само с вода, винаги нанасяйте пяна за бръснене или гел. Продуктите от този тип помагат на движението на острието. То се движи с лекота, а и така намалява риска от порязвания и раздразнения. Пените и геловете също хидратират кожата.

Може да използвате дори четка за бръснене за по-добри резултати. Като нанесете продукта, изчакайте за няколко минути преди бръснене. По този начин косъмът омеква и става по-лесен за третиране.

Ако не искате да купувате пяна или гел за бръснене, същата работа ще ви свърши и вашият балсам за коса.


4. Ако взимате сутрин душ, не си бръснете краката веднага след събуждане. Сутринта тялото оттича, кожата е леко подута и няма как да отрежете косъм близо до корена. Имате две възможности: Да си почистите краката час след като сте станали или преди да си легнете.

5. Хората, които са отишли на море също трябва да внимават! Препоръката е да си бръснат краката през нощта, за да има кожата време да се възстанови. В противен случай, дори да не усещате микроскопичните порязвания, морето и плажът ще ви карат да усещате дискомфортното усещане “сол по раната”.

6. Лятото не минавайте по раздразнените участъци по кожата си. Раничка или ухапване може да разнесе инфекцията от едно място на друго с помощта на бръснача.

7. Сменяйте редовно ножчетата си за бръснете. Не чакайте да се затапят съвсем! Щом забележите, че самобръсначката не се плъзга с лекота по кожата, вземете сменете с нова. В противен случай тъпото ножче може да раздразни кожата и да причини зачервяване и дори порязвания.

8.Ако дълго не сте си почиствали краката, тогава космите ви са дълги. Отрежете ги първо с ножица, за да почистите по-лесно и бързо кожата си.

9. Не се поддавайте на рекламни фрази, инвестирайте в мъжка самобръсначка! Освен че е по-евтина, тя е създадена, за да бръсне гладко лицето, затова е и много по-добра.

10. Самобръсначка с едно ножче не е добра идея. За честа употреба препоръката е да си купите самобръсначка с четири или пет остриета. Те ще проникват с лекота по-труднодостъпните зони – коленете и глезените.

11. Ако кожата ви не ви създава проблеми, бръснете се в посока, обратна на посоката на растежа на косата. Местете самобръсначката от глезените нагоре към коленете. Ако сте с чувствителна кожа, следвайте бръснете в посоката, в която расте косата.

12. Не минавайте едно и също място два пъти. Ако бръсначът ви е достатъчно остър, трябва да отреже всички или почти всички косми наведнъж. Тези, които са останали или са се появили по-късно не трябва да се бръснат. Правилното е да ги изскубнете с пинсета, за да растат всички равномерно и да се избегне зачервяването.

13. Когато се бръснете с дълги линии, трябва често да изплаквате с вода самобръсначката си. Най-добре е да го правите след всяко движение. Така се почистват натрупаните косъмчета и мъртвата кожа и ножчето не затъпява. Ако не го направите, няма да може да почистите кожата си напълно а и може да провокирате раздразние по кожата ви.

14. Най-деликатни за бръснене са зоните на лезените и коленете.
Формата им ги прави по уязвими и лесно раними. За да бъде кожата ви по-стегната и процесът по-удобен, огънете колената си, когато започвате да се бръснете.

15. Бъдете търпеливи и прецизни, макар че цялата работа и организация на работа-деца-домакинство разчита на нас. Все пак, по-добре е да закъснеете за следващия си ангажимент с три минути, отколкото да се появите със зачервена кожа или неприятни разрези по краката.

16. Контрастният душ не е само за поддържане на имунитета и стягане кожата на гърдите. Ако измиете бръснатите си крака, първо с топла, а след това със студена вода, това лесно ще отвие гела, а кожата ви освежена по-лесно ще затвори полите си.

17.След бръснене не третирайте кожата си с гъба или мрежа да търкане. Ножчето я е ексфолирало достатъчно добре. Ако третирате с гъба почистената кожа, рискувате да я раздразните излишно.

18. Ако имате време, оставете кожата да изсъхне сама. В противен случай използвайте кърпа, но не търкайте кожата.

19. Когато кожата изсъхне, нанесете с ръце обикновено бебешко олио. То е много деликатно, хипоалергенно и богато на полезни вещества, които подхранват и защитават кожата. Ако рискувате да използвате лосиони за тяло парфюмерийните им съставки могат да наранят епидермиса.

20. За още по-добра грижа, нанесете върху почистените си крака крем, богат на алое или лайка. Така ще имате не само чиста, но и гладка като коприна кожа на краката!

Може да харесате още...