Вечните перли – как и с какво да ги носим

Наниз с перли на тоалетката е задължителен аксесоар за всяка жена със стил, но той изисква внимание и грижа, за да продължи да блести с цялото си великолепие

Стилът на всяка жена е различен, но някак обща е представата ни за елегантната дама. Тя винаги е с красив, некрещящ маникюр, има поне една малка черна рокля в гардероба си и поне едно колие с перли в кутията си с бижута. Това не е клише, а изискан вкус, неподвластен на капризите на модата и времето.

Какво всъщност са перлите?

Те са част от живота на човека толкова отдавна, че около тях са се родили куп митове, суеверия и легенди. Казват, че първите бисери са открити от рибари, когато са излизали да събират с мрежите си ракообразни. Не минава много време, когато става ясно, че красивите късчета изящество са здрави и не изискват специална обработка. Те са станали дори първите средства за размяна.

По-късно перлите от „валута” се превръщат в изящна украса и бижута за избрани и знатни. Природата не ги е създала като минерал, както си мислят повечето хора. Те са дело на мекотелите – процес, който може да отнеме дори няколко десетилетия. Раждането на бисера се случва от момента, в който чужд обект – най-често песъчинка, влезе в черупката на мекотелото. Когато „натрапника” не може да бъде изхвърлен, започва да се покрива със слоеве седеф – вещество което изгражда и черупката на мекотелото. Перлата се образува в мидата, затова и има познатата гладка и лъскава форма.

Кой трябва да носи перли и как да го прави?

Перлите и да са класика, знае се добре, не са за всеки. Преди да купите или да подарят, изящното колие трябва да бъде съобразено с редица неща: възрастта на притежателката, нейния тен, семейния ѝ статус и дори – вътрешното усещане, което провокира наниза.

Подходяща възраст за носене на перли

Преди столетие са смятали, че перлите не подхождат на младите момичета, но днес вече не е така. Перли се носят дори от тийнейджърките, но все пак има някои табута, които бижутерите препоръчват да се спазят в името на добрия стил:

Възрастните дами могат да комбинират своите перли с няколко бижута и изглеждат добре с многостепенни нанизи;

Младите момичета трябва да носят едноредови колиета от малки бисери;

Перлите с черен, тъмен или всякакъв тип студен цвят стоят добре на възрастни жени. За младите са белите, розови и светлолилави и най-вече – съобразени с тена на кожата им.

За да бъдат бижутата са в хармония с цвета и типа на лицето, трябва да се имат предвид следните препоръки:

Блондинки със светла кожа ще изглеждат добре като носят сини, сиви, лилави или седефени нюанси перли;

Младите брюнетки с матова кожа могат да носят колиета със зеленикав, златист или сив оттенък;

За жени с прасковен тен природата е създала перли с маслинов оттенък;

Момичетата със светла кожа, независимо дали са блондинки или брюнетки, могат спокойно да носят розови перли.

Колието, в зависимост от семейното положение

Дали от суеверие или просто като благопожелание сред бижутерите има някои златни правила и препоръки, свързани с перлите и семейното положение на дамите, за които са предназначени:

За вдовиците и неомъжените ред бисерно колие ще доведе до благоприятни промени в личния живот;

Омъжените жени могат да си позволят цялата свобода на избор. Препоръчват да носят многоредови колиета и в никакъв случай – черни перли!

Поверия, свързани с перлите

Бижутата отдавна не са само украса и знак за определени финансови възможности. Те са символ и с тях са свързани много поверия. За перлите е изписано много – те са част от културата и символиката. С тях са свързани цели ритуали.

Белият седеф е прекрасен накит за всяка абитуриентка или булка. Смята се, че камъкът ще помогне на момичето да запази щастието си в живота и семейството;

В някои страни подаряват розови перли на зрелостниците, преди да пристъпят в университета. Смятат, че точно този цвят бисери подобряват паметта и старанието;

Черен цвят перли се свързва с мистични ритуали и магия; Позволяват си да го носят само най-самоуверените жени, които вярват, че са господарки на съдбата си и могат да управляват силите си;

Речните перли са за тези, които търсят любов, морските – за тези, които се опитват да се спасят от капана на несподелените чувства;

Мистиците твърдят, седефът акумулира цялата емоционалната енергия жената, която я носи. Това ѝ помага за преодолее трудни житейски ситуации. По тази причина не се препоръчва да носите перлени колиета „втора употреба”, особено ако знаете, че са били носени от хора, които не са били най-щастливи.

Перли и зодии

Понеже перлите се приемат като елементи, свързани с водата, не всички знаци е добре да ги носят. В този смисъл, преди да подарите или да си сложите красив бисерен наниз, проверете дали е съвместим с вашият астрологичен знак:

Огнената стихия управлява Овена, затова не се препоръчва да носят перли. Символи на противоположния елемент, които се съчетаят може да разруши хармонията в живота на човека;

Телците са много по-спокойни, земни и затова перлени бижута ще привлекат положителни промени в живота и поддържане на вътрешен мир в дни на изпитание;

Перлите ще банасритат стихийните Близнаци и ще помогнат за запазване на радостта и оптимизма им;

Ракът е знак за водната стихия и перлите само ще усвоят силните им страни;

Огнените Лъвове трябва да си забранят да носят бисерни бижута, защото седефът може да засили отрицателните им качества;

Девите са земни и стабилни, но трябва да носят перли с повишено внимание. Изобилието на може да постави спънки по пътя на постигането на житейските цели;

Суетните, но балансирани Везни могат да ги използват като успокояващ елемент и чрез тях да подобрят отношенията си с околните;

Нежните перли дават мощ на Скорпионите, особено ако носят наниз с черен седеф;

Огнените Стрелци просто трябва да се откажат от подобни колиета, ако не искат да разстроят хармонията в живота си.

Козирозите обаче се балансират от перлите и това ги умиротворява по отношение на останалия свят.

Водолеите не са воден знак, но пък с перлите са съвместими. Могат да ги носят като амулет срещу лоши хора;

Бисерните нанизи „обират” импулсите на страстните Риби;

Грижа за перлите

Седефът е достъпна, но чувствителна материя. Не може да си позволите немарливост към перлите! За да ви радват с блясък и изящество трябва да прилагате внимателни грижи към тях:

Сменяйте нишката, върху която са нанизани бисерите всяка година;

Не оставяйте перлите на слънце;

След като ги свалите, ги изтрийте с мека кърпа, без почистващи препарати;

На определени периоди ги почиствайте със специални препарати – паста или зехтин.

С какво да носите перли?

Перлите са акцентът във външния ви вид, но не са всичко в него. За да заблестите като истинска кралица, добре е да спазите няколко препоръки:

Не ги оставайте самотни! Съвсем спокойно може да ги съчетаете със скъпоценни и полускъпоценни камъникато аквамарин, берил, авантюрин, опал, рубин, диамант. С тяхна помощ ще имате не само семпла изисканост, а зашеметяваща, единствена по рода си огърлица.

Разбира се, комбинацията от камъни и бисери предполага само едно колие и не повече от два вида бижута за тоалета.

Модните „полицаи” категорично забраняват носенето на черни перли с други видове камъни!

Пищните перлени колиета, които са на няколко степени и с ефектна украса трябва да се носят само по специални поводи и в никакъв случай – в офиса!

Комбинирате с едноцветни тоалети;

Официално-деловия стил предполага средно големи нанизи, но лаконична красота. Роклите съчетайте с колиета от дребни перли;


Доверете се на вътрешния си усет. Той е най-сигурния ви коректив!

Ако страшно харесате някое колие от перли, вземете си го – независимо от повода, цвета и възможността да го сложите скоро отново! Винаги е уместно да си направите толкова красив подарък!

Може да харесате още...