Защитната маска за лице – не само стилна, но и безопасна (И как да си я направим у дома?)

Предпазните маски за лице се превърнаха в задължителен аксесоар през последните седмици. Но понеже в аптеките този артикул бързо се изчерпа, не са малко дамите, които се опитаха да си направят предпазното средство в домашни условия. И тъй като модата е в кръвта на всяка жена, в публичното пространство вече се появиха и първите модни маски, които да задоволят естетическия вкус на всяка жена и в същото време да защитават.

Лесно е да си направите предпазна маска за лице, но въпросът, който всички си задават е — доколко помагат за защита от вирусните заболявания? Американски лекар обяви в известен седмичник преди дни, че „маските изработени в домашни условия не са достатъчно ефективни, че да пречат спирането на вирусните инфекции”.

маска за лице дизайн

Експертите смятат, че домашните маски от рециклиран плат и други материали не са достатъчно ефикасни, въпреки че намаляват риска от заразяване. Тъй като не са изработени от тъкани, които да предпазват от пренасяне на заразата.

Въпреки това предпазните маски изработени в домашни условия защитават между 2 и 4 часа. А в мрежата можем да видим много съвети, как да ги направим максимално ефективни.

Да си ушием ефективна предпазна маска у дома

За целта са ви необходими тензух с дължина 100 см и ширина 50 см. Вътре слагаме памук с дебелина около 1—2 см и след това подгъваме долната и горната част от тензуха върху памука и зашиваме с игла и конец. Отстрани добавяме ластик, който се зашива в двата края и маската може да се носи между два и четири часа.

маска за лице

Друг вариант за изработване на маската е като вземете парче плат с дължина 35 см и ширина 20 см и две парчета ластик, всяко с дължина около 18 см. Прегънете плата по ширина и на 1 см от края на плата до 1 см от средата, закрепете с карфици ластиците от двете страни на парчето плат. Пуснете тигел от опаковата страна на плата, на един сантиметър от ръба на плата. Само в предната част оставете около 3—4 см незашити, за да може да „обърнете” маската след зашиването й. Ластикът се зашива от вътрешната страна, но само в двата края. След това маската се прегъва по ширина от двата края като хармоника с плисета с ширина около 2 см. Плисетата се пришиват на ръка във външната част и маската е готова.А във видеото може да видите подробни инструкции, как да я изработите сами.

Отворът, през който сте я обърнали, позволява вътре да поставите предпазен филтър от памук и активен въглен или друг защитен филтър, с който да дишате. Когато перете маската, махнете филтъра, изперете я на 90 градуса и изсушете. След това дезинфекцирайте с ютия и може отново да я носите.

предпазна маска

Имайте предвид, че домашните маски имат „живот” от 2 до 4 часа максимум. Затова е добре да си направите няколко, които да съхранявате в отделни пликове.

нова маска за лице

Преимуществото на домашните маски е, че са евтини, а освен това могат да са в тон с гардероба ви и да се превърнат не само в защитен, но и в стилен аксесоар към облеклото ви. А ако нямате време или желание да се изявявате като дизайнер, достатъчно е да вземете два пласта кухненска хартия, два канцеларски ластика и телбод. Прегънете хартията на хармоника и навийте ластиците от двете страни. Закрепете с телбод и леко разтворете. Вашата маска за лице е готова.

Може да видите целия процес стъпка по стъпка във видеото по-долу.

Може да харесате още...