Непознатата Албания: 5 причини да я посетим

Пандемията от коронавирус принуди много страни да затворят границите си, но не може да ни попречи да помечтаем за далечни страни. И не толкова далечни. А в Източна Европа има една страна, която все повече привлича интереса на туристите с красивата си история и култура – Албания.

Това интересно балканско кътче е толкова достъпно, а непознато за повечето българи, че е истинска туристическа находка за онези, които търсят различното. Това е неизследван рай, на хвърлей от границата, който си струва да посетите през следващата отпуска.
Албания ще ви изненада много с динамичния си начин на живот. Ако търсите удобство, тя няма да ви разочарова. Предлага висококачествени пътища, модерни апартаменти и хотели, елегантни вили и хотели, много водни паркове, нощни клубове и огромни търговски центрове. Тук ще откриете и отлични условия за романтична ваканция сред почти недокосната природа на този рай, както и интересни исторически обекти. А ето и 5 причини, защо си струва да видите Албания:

Албания (3)


Природа и история


Албания има излаз на две морета — Адриатическо и Йонийско, което означава, че може да релаксирате на плажове с невероятни пейзажи. Йонийското море е за хората, които искат да се потопят напълно в покоя на природата, а Адриатическото е подходящо за семейства, които търсят удобства и добра инфраструктура. Плажовете на курорта Ксамил, между другото, са сред десетте най-добри в Европа.


Страната има с какво да ви изненада: легендарната крепост Розафа, уникалния град-музей — Берат и археологическият музей — резерват Бутринти близо до Саранда. Именно тук се намират руините на древния римски амфитеатър в Драч (най-големият на Балканите), средновековни масивни замъци като Петрела в предградията на Тирана или Скандербег в Крюе. Уникални средновековни крепости са запазени и в много обикновени градове.
В планина Томор, от друга страна, ще откриете една уникална природа. И пак тук се е сгушил древният манастир Бекташ. Тук всяко камъче крие богата история, но за любителите планинари това място е преди всичко уникално красива природа със своите тихи реки и красиви каньони.

Албания (1)

Модерни и различни забавления

Албания не е само история и древна култура. Страната се развива с бързи темпове и има какво да предложи и на любителите на модерния градски живот. Няма да се разочаровате нито от дискотеките, нито от романтичните разходки с лодка или риболова. Характерна отличителна черта на региона са първокласните мини зоологически градини в ресторантите. Които са просто очарователни и привличат десетки туристи.

Албания (2)

Евтино е

Този край на Европа е не само с широко отворени граници, но и на достъпни цени — ако търсите квартира, според предприемачи от частния сектор, лесно може да се уредите с ваканционен апартамент за около 20 евро на ден и дори по-евтино. Обяд в кафене или ресторант излиза между 1 и 5 евро на човек, като ви предлагат вкусни и натурални еко продукти.

Албания (5)

Национална кухня

Не може да посетите Албания и да не опитате националната им кухня. Подобно на повечето балкански държави и те отдават почит на сладкишите и тестените изделия, но освен това в културата им специално място заемат морските храни.

В албанското традиционно меню има много морски дарове, но тези, които не ги харесват, могат да опитат различни видове тестени изделия и кебапчета със сложни подправки, и страхотно агнешко – наследство от 400-годишното турско влияние. От съседите — италианци и гърци, албанците са “откраднали” в кухнята си меките сирена като фетата, маслините и зехтина, но ще ви предложат още свежи и оригинални салати, които може да опитате само там.

В Албания ще опитате и ястия, добре познати за нас, българите, но напълно екзотични за чужденците. А именно – класическата боза. Местните ще ви предложат боза от ферментирало царевично, пшенично или брашно от просо, смесено със захар и вода. Дори да не сте я пили скоро, в комбинация с баница, у нас, отивайки на екскурзия, може да се изкушите да си припомните вкуса от детството.

Нямате нужда от виза

За да отскочите до Албания са ви необходими само валидни документи — паспорт или лична карта. Но нямате нужда от виза, за да се разходите из Албания. Но имайте предвид, че ще ви е нужно разрешение за престой от местните органи, ако решите да останете там над 30 дни.

Може да харесате още...