Хомеопатия при менопауза, вместо хормонозаместителна терапия

Менопаузата, която наричаме още „критическа възраст”, е период, който изисква особено внимание и грижа за физическото и ментално здраве за жената

Настъпването на менопаузата е истинско изпитание за всяка жена, а и за обкръжението. Не, тя не остарява, а се променя до степен, в който става неузнаваема. За да избегне крайностите в поведението си, всяка дама трябва да открие своята подходяща

хормонозаместителна терапия. Поради противопоказания или някакъв тип особено мнение, някои жени искат да овладеят менопаузата си с хомеопатични лекарства, които са известни като безопасни, но ефективни. Ако сте от тази група и вие, добре е да сте наясно с особеностите на процесите, протичащи в тялото по време на критическата възраст.

Какво всъщност е менопаузата?

Според последните проучвания възрастта, в която се появяват хормоналните промени, провокиращи естествено стареене, е 42 години.

Естрогенът е наричан „Хормон на женствеността”. В началото на пубертета започва да се отделя от яйчниците, регулира месечния цикъл и е от първостепенна важност за забременяването и задържането на плода до раждането му. Успоредно с това естрогенът е „отговорен” за физиологичните промени в тялото на момичетата и появата на сексуално желание по-късно.

Когато мине една определена възраст – строго индивидуална за всяка жена, яйчниците започват да синтезират по-малко естроген. Това води до нарушаване на хормоналния баланс и в резултат на тях – физиологични и неврологични промени у жените.

За да овладеят този процес, гинеколозите предписват хормонозаместителна терапия.


Хомеопатията като алтернатива

Ставаме все по-подозрителни по отношение на възможностите на фармацията. Ако имаме избор, бихме си спестили възможните им странични ефекти. Това се отнася с особена сила за хормонозаместителната терапия, която може да бъде дори противопоказна. В този случай хомеопатичните лекарства идват на помощ.

Някои хора са склонни да мислят, че те са модерната алтернатива на народната медицина, което не е така. Съставът на хомеопатичните лекарства е различен. Може да съдържа синтетични, билкови и други вещества. Важното в случая е тяхната ниска концентрация, която щади организма и минимализира възможните отрицателни ефекти върху него.

Симптоми на менопауза

Така наречената критическа възраст ще познаете по следните симптоми:

Горещи вълни. Няма нищо по-неприятно от рязкото усещане за топлина, която облива тялото ви. В действителност продължава кратко – максимум за 5 минути, но тогава жените се чувстват изключително зле.

Горещите вълни са следствие от намаляването на естрогена. Женският хормон действа върху хипофизната жлеза, а тя – върху мозъка и по-специално – върху центъра, който отговаря за терморегулацията.

Сухи лигавици, намалено либидо. Много голям проблем е недостатъчната секреция на гениталиите за жените в менопауза. Това води до голям дискомфорт, болезнени усещания и психологични проблеми.

Възможна е появата на гинекологични заболявания, неоплазми. Ниското ниво на естроген и прогестерон по време на менопаузата „отключва” заболявания като миома на матката, ендометриоза и други. Те се лекуван оперативно и са интервенциите са инвазивни.

Сърдечно-съдови заболявания. Във възраст, в която жените започват да се развиват проблеми, които ги карат да се чувстват по-малко жени, се появяват и сериозни болести като хипертония, инфаркти и инсулти. Те са в резултат на повишаване на холестерола, лошо усвояване на калий и магнезий.

Остеопороза, остеоартрит. Както казахме по-горе, намаляването на калция е типично за менопаузата. Това води до изтъняване на костната тъкан. В тази възраст всяка травма може да доведе до счупване, което ще изисква по-дълго и болезнено лечение.

Етапи на климакса:

Пременопауза. Това е само началото на прехода към Златната възраст. Появява се нарушение на менструалния цикъл – намаляване на количеството, паузи от няколко месеца. Успоредно с това се забелязват първите симптоми на климактеричен синдром – рязко напълняване, нервност, промяна на външния вид.

Менопауза. Тя започва от последния ден на последната менструация. Не може да правите самоволно изводи. Гинекологът ви ще го установи с кръвни изследвания, които би трябвало да покаже ниско съдържание на FSH. Повторението на анализите след шест месеца ще потвърди състоянието ви.

Постменопауза. Периодът започва една година след последната менструация. Яйчниците окончателно спират да работят и е преустановен синтезът на хормони. В резултат жената бързо остарява, кожата й се отпуска, косата й изтънява и е не така гъста.

Може ли хомеопатията да овладее симптомите на менопаузата?

Хомеопатичните средства на пазара са наистина много на брой, но нито един от тях не съдържа естроген в концентрацията и формата, която е нужна на жената, за да се чувства така, сякаш е в разцвета си. Най-ефективните средства от тях облекчат някои прояви – например, горещи вълни.

Хомеопатичните лекарства за менопауза също укрепват имунната и нервната система. Най-популярните средства, които се предписват в критическа възраст са:

Феминал – Този препарат овладява сърцебиенето, горещите вълни и резките смени на настроението.

Ременс – действа комплексно на повечето съпровождащи проблеми на климакса.

Климаксан – влияе положително на хипоалергенния фон, подпомага работата на нервната система и редуцира горещите вълни.

Фемикапс – това е препарат, специално действащ върху нервната система. Има добър седативен ефект.

Климактоплан – действа успокояващо на нервната система и възстановява либидото.

Хомеопатичните лекарства за климактериум трябва да се приемат продължително време. Те имат обемен ефект и пълният курс протича в продължение на няколко месеца – всичко зависи от конкретното средство и състоянието на жената. Те трябва да се предпишат от лекар-специалист.

Много е важно да се знае, че хомеопатията не възстановява хормоните и няма как да реши проблемите, възникнали в сърдечно –съдовата система и да излекува остеопорозата.

Може да харесате още...