Какви храни да изключим от менюто, за да имаме стегнат корем

Докато повечето от нас полагат съзнателно усилия, за да останат във форма, не винаги сме в състояние да достигнем целта си навреме и с лекота. Това може да се дължи на възрастовия фактор, но по-често става въпрос за нашето хранене, което играе съществена роля.

Вече знаем, че ежедневните упражнения могат да помогнат за подобряване на кръвообращението и дихателните функции, но това може да не е единственият фактор, който води до идеалното тяло, за което мечтаем. Желанието за плосък корем е мечта за мнозина – и предизвикателство също.

Трябва да сте стриктни с тренировките си и да поддържате здравословни хранителни навици едновременно. Знанието какво да избягвате със сигурност може да ви помогне да постигнете плосък, тонизиран корем.

Ето списък с храни, които експертите съветват да забравите, независимо дали търсите доставка на храна в София (https://www.foodpanda.bg/city/sofia) или си приготвяте нещо вкъщи.

Червено месо

Червеното месо е богат източник на витамини и минерали, а също така е и основен източник на протеини. Не се смята обаче, че твърде много червено месо е от полза, когато става въпрос за постигане на плосък корем.

Обикновено червеното месо е свързано с наддаване на тегло и високи нива на мазнини. То също така съдържа високи нива на натрий и консерванти, което може да доведе до задържане на вода или подуване на корема.

Червеното месо е силно наситена мазнина, която играе огромна роля в мазнините, натрупани около корема.

Царевица

Яденето на нещо в излишък може да бъде лошо за вашето здраве. Независимо дали е пържена храна или нещо толкова специфично като царевицата.

Известно е, че царевицата съдържа захар под формата на фруктоза, която допринася за натрупването на мазнини. Тези мазнини от своя страна причиняват наддаване на теглото и могат да доведат до съхраняване на мазнини около черния дроб.

Определено трябва да се избягва, ако човек спазва диета за намаляване на мазнините в корема.

Рафинирана захар

Захарта е форма на въглехидрати, пълни с празни калории. Проучванията сочат, че консумацията на захар, особено добавените захари в напитки, води до наддаване на тегло и затлъстяване и различни други здравословни проблеми.

Според учените от Харвард, съдържанието на калории в подсладените със захар напитки може да бъде заблуждаващо заради тънката, водниста текстура.

Избягвайте да добавяте излишна захар към хранителните си продукти или консумирайте плодове, които са естествено с високо съдържание на захар.

Рафинирани зърна

Както подсказва името, рафинираните зърна като бял хляб, бял ориз и т.н., преминават през няколко етапа на индустриални практики, които от своя страна намаляват хранителната стойност, която притежават тези зърна. По този начин човек се чувства по-малко сит дори след консумация на големи количества.

Те също повишават нивото на кръвната захар в организма, като по този начин увеличават капацитета на тялото да съхранява и натрупва мазнини, особено около корема. Това ни пречи да останем лоялни към фитнес режима си.

Заменете рафинираните зърна с пълнозърнести храни, съветват експертите.

Плодове с много фруктоза

Плодовете са естествен източник на няколко важни хранителни вещества като фибри, протеини и много витамини и минерали. Те представляват важна част от балансираната диета. Обаче някои плодове като череша, гуава, личи и манго имат по-високо съдържание на фруктоза. Тази фруктоза може да доведе до увеличаване на глада и желание за сладки храни.

Изследванията също така предполагат, че големи количества фруктоза могат да предизвикат процеси в организма като натрупване на мазнини около корема, което също може да доведе до увеличаване на триглицеридите (вредни мазнини в кръвта, които биха могли да доведат до проблеми, свързани със сърцето). Хапвайте по-малки порции плодове и се уверете, че те са съобразени с цялостния в план за балансирана диета.

Може да харесате още...