Бърза помощ при слънчево изгаряне: Лечение с домашни средства и етерични масла

Пътят към ефектния тен понякога минава през болезнено слънчево изгаряне, но то може да бъде облекчено с достъпни средства от домакинството

Добре знаем колко вредно може да е слънцето през лятото и какво влияние оказва върху здравето и външния ни вид. Можем да се предпазим от тях с подходящ крем или тоалет, но някак не можем да избегнем неприятните слънчевите изгаряния.

Как се появяват?

Слънчевото изгаряне е пряк резултат от дълго излагане УВ слънчевите лъчи, но имайте предвид, че същите симптоми ще получите и ако прекалите със стоенето в солариум. Тогава кожата бързо произвежда меланин, за да се защити. Той блокира лъчите и променя тена.

Проблемът в цялата ситуация възниква заради това, че организма има лимит в произвеждането на меланин. Когато не успява да го направи, та започва да „изгаря“. Появява се порозовяване, което се трансформира в болезнена червенина и в най-лошия случай – мехури.

Интересното е, че хората все още робуват на заблуди и смятат, че изгарянето става в слънчево, знойно време. Също толкова сериозно е да стоите в дълго в морето или да прекалите с плажа през облачно време.

Симптоми на слънчево изгаряне

Не „изгаря” само защитената от крем или тъкан кожа. Всяка част от тялото ви може да се зачерви до болка, дори устните, ушите и скалпа!

Няма и да усетите проблема веднага след слънчевите бани. Първите симптоми се появяват от 4-7 часа след плаж или работа на открито. Когато има сериозен проблем, болките продължават от 24-48 часа след излагане на слънце.

Ще познаете слънчевото изгаряне по:

Характерен розов/ червен цвят на кожата;

Чувствителност към допир, който може да провокира ужасна болка;

Самата кожа отделя топлина;

Появяват се симптоми на топлинен удар: главоболие, умора, дехидратация;

Когато слънчевото изгаряне е сериозно, се появяват гадене, повръщане и мехури по кожата;

Проблемът „се решава” няколко дни по-късно. Тялото отхвърля увредената кожа по естествен начин – тя започва да се бели.

Как да си помогнете сами при слънчево изгаряне?

След като кожата е изгоряла, няма какво да направите, освен да облекчите симптомите и да се погрижите то да няма сериозни последици за организма си.

Веднага след като стане ясно, че сте прекалили с излагането на слънце, вземете аспирин. Колкото по-скоро, толкова по-добре!

Хапчето не само обезболява, но и намаля възпалението на кожата. Аспиринът обаче е забранен за малки деца! У нас е прието да се дава след навършване на 12 години, но в Англия се препоръчва това да става след 16.

С или без медикамента, не забравяйте да пиете много вода, за да компенсирате организма и да не му позволите да се дехидратира.

Средства срещу слънчево изгаряне

Студен душ и компреси с лед. Те ще ви накарат да се почувствате по-добре и да изчакате по-лесно да отмине болката засегнатите места.

Ябълков оцет. Той действа като антисептик и охлажда кожата, както когато имате температура, така и при прегряване.

Крем за бръснене. Това е непопулярен метод, но много кремове за бръснене съдържат съставки, които охлаждат кожата.

Мед. Той има не само козметичен ефект, но и антибактериален ефект, което помага за зарастване на рани по кожата.

Вана с овесени ядки. На никого няма да му хрумне, но ако лежите във вана, пълна с хладка вода и овесени ядки на прах, ще се чувствате значително по-добре след знаен плаж. За да ви бъде по-чисто, може да направите паста от овесени ядки и да я нанесете с марля върху кожата.

Домати. Пасиран домат върху изгорялата кожа носи неочаквано бързо олекчение.

Алое вера. То е прекрасен овлажнител – както като козметичен продукт, така и като изстискан гел от самото растение.

Хлебна сода. Направете разтвор на сода за хляб и вода и го нанесете върху кожата с памучен тампон. Алкалната среда, която се създава има антисептични свойства.

Зелен чай или лайка. Компрес със зелен чай или чай от лайка охлажда приятно болезненозачервената кожа.

Кисело мляко. Студеното кисело мляко охлажда и обезболява.

През цялото време не спирайте да консумирате много течности! Главоболието и жаждата са първите признаци, че тялото е дехидратирано и се нуждае от вашата намеса, за да продължи да функционира нормално.


Мехурчетата дразнят много с вида си но не ги пукайте, за да не се инфектира кожата, появявайки се бактериална инфекция. Ако ви боли при досег с дрехите, просто направете защитен компрес и намажете мястото с антибактериален крем.

Чудото на етеричните масла

Етеричните масла са известни с ползите си в козметиката и СПА-процедурите , но и в медицината. Те могат да помогнат дори при изгаряния на кожата – да спрат инфекцията, да облекчат болката и да помогнат за по-бързото ѝ заздравяване и регенерирани.

Лавандула

Лечебната сила на лавандулата се използва ефективно и при слънчево изгаряне. Етеричното масло дезинфекцира кожата, спира или дори – предпазва от възпаление, ускорява процеса на зарастване и обновяване.

Мента

Ментовото етерично масло охлажда кожата и облекчава болката на секундата. Едновременно с това то омекотява кожата и предотвратява изсушаването ѝ.

Лайка

Голямото количество антиоксиданти в етеричното масло е отлично средство срещу изгаряния. Едновременно с това решава различни кожни проблеми. Маслото омекотява кожата и ускорява процеса на зарастване на рани.

Евкалипт

Евкалиптовото етерично масло охлажда и има противовъзпалително действие. Веднага след като го разнесете по кожата, ще започне процесът по възстановяването ѝ. Маслото антибактериални свойства и то предпазва надеждно кожата от възможни инфекции.


Най-важният съвет при слънчево изгаряне:

Ако имате притеснително количество мехури по кожата, придружени с висока температура, виене на свят, гадене или повръщане, непременно потърсете лекар! Когато забележите, че домашното лечение не е ефективно, не подценявайте състоянието си и потърсете адекватна , професионална помощ, защото слънчевото изгаряне не е само козметичен проблем!

Може да харесате още...