Мъжкият костюм – правилният избор за всеки повод и всяка ситуация

След като Бо Брумел доведе на мода изчистения стил и премахна воланите и шалчетата от мъжкото облекло, костюмът се превърна в неизменна част от облеклото на всеки мъж.

От 19-ти век досега, мъжкото облекло премина през много трансформации, но костюмът си остана един–сако и панталон, в комбинация с елек или пояс. В последните години поясът се сви до размерите на кожен колан, но предназначението му остана същото–да придава завършен вид на мъжкото облекло.

Костюм

Съвременното ежедневие обаче превърна костюма, ако не в отживелица, то в един твърде официален аксесоар от мъжкия гардероб. Но през последните години той отново се завръща на мода, при това в най-различни вариации.

Но знаем ли как да се ориентираме кой стил е подходящ за даден повод? И коя комбинация би била подходяща за спортно — небрежен стил и за делови, или официален? Отговорите на тези въпроси ще се опитаме да дадем тук.

Смокинг

Смокинг – само за много официални ситуации

В днешно време е прието да носите фрак и смокинг, едва ли не, само ако сте поканени на прием при кралицата. Всъщност, смокингът е подходящ за почти всяко официално вечерно събитие, на което сте поканени. Ако имате един под ръка у дома, можете да сте спокойни, че с него няма да сбъркате.

Идеалният смокинг включва елегантно сако в черно или сиво с джобче в горната част от лявата страна, където се поставя кърпичката. Сакото е с права кройка, а дължина му приключва, там, където е горното кокалче на палеца ви. Ширината на сакото се определя по следния начин – когато сакото е закопчано, трябва да можете да поберете юмрука си между гръдния кош и сакото. А разстоянието не трябва да е нито по-голямо, нито по-малко. Панталонът е прав, с идеален ръб, а сакото няма джобове. Дължината на крачолите на панталона се определя по следния начин – когато седнете не трябва да ги набирате нагоре, нито да разкриват горния ръб на чорапите ви. Ризата задължително трябва да бъде снежнобяла, като е за предпочитане да е с едноредо закопчаване. Желателно е костюмът да бъде завършен с папионка. Допустимо е носенето на копринен пояс в черен цвят или дискретен черен колан.Габардин, кашмир и вълна са подходящите материи за смокинг.

костюм официален

Официално – делови костюм

В този случай може да си позволите известна свобода с цветовете. Може да комбинирате два или повече цвята, за да разчупите строгия силует. Подходящи цветове са сиво, черно, синьо, кафяво, бежово в различни тоналности. Костюмът задължително трябва да включва кожен колан и вратовръзка. Вратовръзката е с ширината на реверите и почти трябва да докосва колана. За по-добър ориентир, допустимо е отклонение от 3 до 5 милиметра разстояние между двете.

Ако носите кърпичка, постарайте се тя да е в различен десен от вратовръзката ви.

Костюм 2

Яката на ризата и ръкавите не трябва се показват с повече от 13 – 15 милиметра. Ризата може да е с едноцветна яка, докато десенът й е в друг цвят, но това е допустимо, когато и маншетите са в същия цвят или се слага допълнително.

При официално – деловия стил, широките колани са като широките вратовръзки – стойте далеч от тях. Тънък колан, с дискретна и ненатрапчива тока, е най-добрият избор. Също така е желателно той да си пасва по цвят с обувките, а дължината на панталона трябва да покрива задължително горната част на обувките и част от връзките. В никакъв случай не си позволявайте отклонение, когато носите делови костюм на бизнес среща. Подходящите материи са лен, памук и габардин.

спортно-небрежен стил

Спортно-елегантен шик

Този тип костюми са подходящи за уикенда, ако работите в неформална обстановка и просто дължите на удобството. В този случай е позволено да носите дънки, вталено сако, със 7/8 ръкави, а вместо риза да облечете тениска или блуза с овално деколте. Не забравяйте, че костюмът трябва да е с две копчета, от които долното е задължително разкопчано, а що се отнася до дължината на панталона – достатъчно е да бъде не по-къс от 1 пръст над ръба на обувките.

спортно-елегантен костюм

Коланът в този случай може да отпадне или да остане скрит под блузата, а като обувки, може да изберете добри маратонки или спортни мокасини. Все пак удобството е преди всичко.

Може да харесате още...