5 страхотни места в България, които са идеални за зимна почивка

Зимната ваканция е прекрасен момент за отдих и почивка, а също и за срещи със семейството. И ако искате да прекарате наистина незабравими празници, нищо не ви пречи да посетите някое любимо място, за което отдавна мечтаете.

А за да си прекарате приятно, не е нужно да търсите изгодни оферти за популярни европейски дестинации. Предлагаме ви пет невероятни места в България, където може да се насладите на прекрасна ваканция, отлична кухня, интересна история и красиви забележителности.

Банско

Банско

Един от най-добрите български ски курорти, разполагащ с отлична почивна база и още по-популярни ски писти.Банско е смятан за зимната топ дестинация на България, където да се насладите на любими зимни спортове като ски, сноуборд и други.

Банско

И дори да не обичате снега, със сигурност ще разпуснете пълноценно, докато се наслаждавате на топлите спа центрове и на вкусната кухня, които се предлагат там.

Пампорово

Пампорово

Още едно прекрасно място за зимна ваканция. Родопите са друг популярен зимен център, който е подходящ за вашата ваканция. Тук ще можете да разгледате красивата природа и да се докоснете до древната история и култура на този край. Не пропускайте да опитате и традиционната родопска кухня. Ястия като пататник, родопски клин, сърми и други, са превърнали това място в легенда. Освен това курортът разполага и с едни от най-добрите ски писти.

Елена

Елена

Еленският балкан е сред най-предпочитаните дестинации за всички, които искат да съчетаят природна красота, богата история и отлична местна кухня. Едно от предимствата на град Елена като туристическа дестинация е и спокойствието. В местните механи може да опитате традиционни месни ястия, включително и прочутия еленски бут. Тук се намират и над 147 културни паметника, включително палеонтологичен музей, красива гора и още по-живописни старинни и възрожденски сгради, като Даскалоливница, Часовникова кула, родният дом на Иларион Макариополски и редица други забележителности. Едно наистина изключително място за почивка.

асеновград

Асеновград

Още една прекрасна дестинация, където може да се насладите на красива атмосфера, богата природа и атрактивна кухня. Около града на 100-те църкви са разположени редица забележителности, които може да разгледате. Тук се намира Араповския манастир, Бачковския манастир, резерватът Червената стена, както и крепостта Асеновец, която се издига над града. Ако ви се отдаде възможност да посетите този прекрасен град, не пропускайте да опитате и местната кухня. Прочутите асеновградски сърми са един от специалитетите, които може да хапнете само тук.

Сред забележителностите на Асеновград, които не може да не разгледате, е етнографския музей, художествената галерия, както и палеонтологичния музей, където се съхранява една от най-добрите възстановки на праисторически динозавър. Църквите са друга популярна местна забележителност, а някои от тях съществуват още от 13-ти век. Храмът „Св. Богородица” е един от най-популярните в града и е с истинско аязмо с рибки към него. Над града са запазени и останките на византийска крепостна стена.

шипка

Казанлък и Шипка

Още едно място за почивка и отдих, където може да изберете да почивате през зимата. Ако обичате авантюрите и красивите места с богата история, то град Шипка е точно за вас. Градът се намира в подножието на връх Шипка, където е построен и прочутия паметник Шипка.

шипка златната църква

В града има редица интересни забележителности, сред които църквата със златни куполи, а около него се намира и Долината на тракийските царе.

казанлък гробницата

Само на няколко километра е и град Казанлък, където може да се възползвате от отлична почивна база, да разгледате етнографския комплекс, розариума, тракийската гробница и музея на розата. Градът предлага също така и разнообразие от традиционни местни ястия, които едва ли бихте опитали другаде. Традиционните казанлъшки понички, казанлъшки курабии, пенерлия, както и прочутата розова ракия и розово сладко. Един прекрасен избор за ваканция през всеки сезон от годината.

Може да харесате още...