Произход на бижутата

бижутаЧовек винаги се стреми да има хубави бижута. Това е първата причина, поради която производството на бижута се е превърнало в доходоносен бизнес. Думата бижута идва от латински и е свидетелство за това, че преди 40,000 години първите накити били носени от нашите предци. Техните бижута представлявали колиета и гривни, изработени от необработени кости, зъби, и камъни завързани на сухожилие от животно. Последните открити накити от преди 100,000 години се предполага, че са най – старите виждани някога. Били са изработени от черупки на рапани.

По – рано бижутата (най – вече брошките) били използвани главно по практически предназначения, като захващане на дрехите една за друга. Днес се използват, не само за да красят човешкото тяло, а и за да покажат социален статус. В наши дни видовете накити са много. Бижута с диаманти, Бижута с кристали Сваровски, бижута със всякакви видове скъпоценни и полускъпоценни камъни и перли. Ново течение в производството на различни накити е арт бижутерията. В този стил производство се залага не на скъпоценните камъни, а на находчивостта и изобретателността на бижутера. Изкуството се цени много повече от самия материал.

бижута от черупки на мидаВ Древен Египет изключително ценен бил блясъка на златото, както и лесната му обработка. Египтяните внасяли тонове злато от Африка. В последствие благородния метал станал символ на сила и власт в Египет. Заможните египтяни били окичени със златни накити не само приживе, но и след смъртта. Били погребвани с всичките си накити, и освен това с купища златни съдове и прибори.

В Месопотамия бижутата били изработвани от метал и светло оцветени камъни били вграждани в бижуто. Формите които са били предпочитани там, били тези на грозд, листо, монета, спирала. Бижутата били както за бедните, така и за богатите.

Италианците първи са създали обеци, гривни, колиета, пръстени, обкови, от необработено злато. Огромни медальони били правени с цел съхраняване на парфюми. Византийската империя продължава традициите на римляните в направата на бижута, като религиозните символи останали доминиращи.

бижута изработени от костиВ Индия изглежда има най – продължителни традиции в производството на бижута. Около 1,500 г. пр. Хр. индийците правели накити като обеци, гривни и колиета. Изработвали накитите си от глина и черупки, като обикновено ги боядисвали в черно. С течение на годините глината била заменена от стъкло и различни метали.

Както сами разбираме през вековете бижутата са били неизменна част от живота на хората. В единия край на света са символизирали сила, в другия са предпазвали хората от зли духове. В наши дни накитите се ползват от жените главно за украшение, но при различните култури, бижутата все още имат различни послания.

Може да харесате още...