8 интересни факта от света на модата

модаМодата и модните тенденции се отнасят за всичко, което е популярно в една култура, среда, или общество по всяко време. Това включва области, като стил на облеклото, кухнята, литературата, изкуството, архитектура, модни тенденции и много други сфери. Модните тенденции бързо се променят, а думата „мода“ се използва за определяне на новите модни течения.

През вековете модата се е изменяла хиляди пъти, и модните течения се менят периодично, като през изминалите хилядолетия модната индустрия крие доста тайни и интересни истории, за които ние дори не подозираме. Някои са смешни други зашеметяващи, трети си остават в миналото и само хората от тази епоха знаят за тях.

В няколко реда сме събрали доста интересни факти от историята на модата, като искрено се надяваме, че ви бъде интересно да се запознаете с тях.

Факт 1

Всеки е виждал копчетата пришити на ръкавите на саката, но вероятно никой не знае от къде е дошла тази идея. Истината е, че Наполеон Бонапарт е този, който въвежда тази „мода“. А причината за това е да отучи войниците да си бършат носовете в ръкавите.

kop4etaФакт 2

Детската мода в наши дни е толкова важна, колкото мъжката или дамската. Това обаче съвсем не е било така преди няколко века. Миналото децата са носели дрехи като за възрастни, но с малки размери. Едва преди 200 години за пръв път се появяват колекции детски дрехи, които нямат нищо общо с тези на възрастните.

детска модаФакт 3

До началото на XIX век не са съществували модели и манекени. Дизайнерите е трябвало да обличат дрехите върху кукли, за да ги представят на потенциалните клиенти. От една страна това е било добре, понеже са пестели пари от плата използван за мостри.

куклиФакт 4

Много известни мъже и не само обичат от време на време да се появяват с ново амплоа, като пускат бради, но ако са живели в Русия по време на царстването на Петър Велики е трябвало да заплатят солиден данък за това. Данъкът бил въведен, за да може колкото се може повече мъже да обръснат брадите си и да придобият европейско излъчване.

брадаФакт 5

Така наречените „прашки“, които в наши дни използват дамите за бельо за пръв път са направени в Ню Йорк по заповед на кмета Фиорело Хенри ла Гуардия. Той бил изключително възмутен, когато разбрал, че в доста нощни клубове жените танцуват съвсем голи. Веднага след това издал заповед да се покриват поне с изрязани бикини, които да прикриват част от голотата им.

прашкиФакт 6

В наши дни ако срещнете жена с къса коса вероятно това няма да ви направи абсолютно никакво впечатление, защото това е съвсем нормално. Но в миналото късата коса е била символ на позор за една жена. До преди няколко века късата коса е била символ на невярната жена.

къси прическиФакт 7

Бременността при жените в Холивуд е нещо, като мода, но това в действителност съвсем не е нова модна тенденция. През XV век бременността е била, толкова популярна, че младите момичета си слагали възглавнички под роклите си, за да създадат илюзия за бременност.

бременностФакт 8

В наши дни веждите са част от нормалното окосмяване на лицето, а самата им форма е въпрос на модна тенденция, но те никога не липсват. По времето на Ренесанса е било модерно веждите да липсват изцяло, като това се е постигало, чрез бръснене. За това свидетелства и картината на Мона Лиза.

мона лиза

Може да харесате още...