Черен петък – неофициалният празник на шопинг маниачките

Черният петък е знаменит ден за тези, които намират утеха в покупките, но все пак трябва да планирате добре харченето на пари

Ден след американския Ден на благодарността започва истинският празник на пристрастените към пазаруването, т.нар. шопинг маниаци или шопахолици. Те като че ли цяла година очакват да настъпи заветния Черен петък, който тази година е на 26ти ноември. Тогава всеки уважаващ името си магазин организира страхотни разпродажби. Някои от отстъпките стигат до впечатляващите 70% от началната цена – оферта, която е направо грях да пропуснеш!

Черен петък – откъде идва и има ли почва у нас?

Както споменахме вече, Черният петък е американско маркетингово изобретение. Появява се през 60те години на миналия век и така са го наричали заради адските задръствания след Деня на благодарността. За търговците обаче това дава старт на големите пазарувания за Коледа. За да привлекат повече клиенти са правили компромиси с цената на стоката си – традиция, добила такава популярност, че днес много компании дават почивен ден на работниците си, а големите магазини отварят в полунощ врати за най-пристрастените си клиенти.

У нас Черният петък се радва на сериозен интерес, макар родните търговци тепърва да се учат да правят истински отстъпки и са по-склонни да хитруват с цените. Опитните купувачи обаче лесно не могат да бъдат измамени и винаги се ориентират добре, когато пазаруват и успяват да спестят парите си.

Ако не сте се усъвършенствали до такава степен в покупките, ще ви дадем няколко практични съвета, които ще ви помогнат да се ориентирате добре в морето от цени и да се възползвате от най-добрите отстъпки онлайн:

1. Предварително си отбележете сайтове, от които ще пазарувате

Може би имате любими сайтове и получавате бюлетин с най-актуалните им предложения. Прегледайте ги добре и отбележете тези, на които да обърнете внимание, когато настъпи Черният петък и Кибер понеделник (следващия понеделник след Деня на благодарността, когато има още повече отстъпки).

Възползвайте се от услугите на генераторни сайтове, с чиято помощ лесно ще откриете най-добрите отстъпки от различни онлайн магазини.

2. Възползвайте се от възможността предварително да сложите в „кошницата” си нещата, които бихте искали

Ако предварително сте наясно какво искате, маркирате го и го поставите в онлайн кошницата си, след това лесно може да видите дали има отстъпка от -50%, -60%, -70%. Щом настъпи Черният петък може да решите спокойно искате ли наистина тези неща, ако не вървят с отстъпка и дали наличните ви средства позволяват смело пазаруване.

Освен това, не се разсейвате с разглеждате и премисляне, защото ако избирате дълго време, рискувате вашият размер да бъде изкупен от по-импулсивни купувачи.

3. Бъдете наясно с размера на бельото, дрехите, обувките, които търсите

Знаете, че различните марки и държави имат различни мерки за дрехи и обувки. Подгответе се предварително, консултирайте се с техните таблици, публикувани в сайтовете и се възползвайте от обратната връзка относно оразмеряването.

4. Проверете промоциите на няколко места

У нас има порочна практика умишлено да се завишават цените седмица преди Черния петък, за да могат да ги свалят показно и ефектно до реалната себестойност в уречения ден. За да не попаднете в подобен капан за наивници, непременно проверете дали въпросният продукт не се предлага на друго място. Когато сравните цените, ще сте наясно дали търговецът не се опитва да ви измами.

5. Подгответе картата или пейпал-сметката си

Някои чуждестранни сайтове приемат само доларови карти, други – местна валута, трети щедро приемат всичко, платено с Visa. Попълнете банковата си сметка и пейпал-акаунта, за да може да си купите безпроблемно това, което ви е харесало.

6. Следете изискванията за доставка и връщане обратно

Някои сайтове предлагат безплатна доставка за определено количество продукти, други дават отстъпка, но се налага да плащате сериозна доставка. Трети пък предлагат намаления, които се оказват с цена по-ниска от тази, която ще платите за куриер. Затова, проверете внимателно условията, според които даден продукт ще ви бъде доставен. Помислете дали искате за нещо струващо 5 лева да платите 8 лева за доставка и няма ли да ви е по-изгодно, ако го купите от близкия специализиран магазин?

7. Харесате ли си нещо, купувайте веднага, преди да е свършило

Вярвайте в късмета си! Ако сте попаднали на нещо страхотно на страхотна цена, няма какво да умувате! Завършете поръчката веднага! По-късно може да продължите с пазаруването и да се обадите на фирмата, за да ви пратят следващите артикули с обща поръчка, което няма да ви коства двойна такса за куриер.

8.Не купувайте нещо, само за да купите нещо

Един съвет по-скоро за вразумяване: Преди да извадите кредитната си карта се замислете: Трябва ли ви наистина това или просто не може да устоите на надпис „-70%”?! Ако имате колебания относно размер, качество и практичност, по-добре не купувайте. Вместо да харчите излишни пари за връщане на покупки или трупане на непотребни вещи, по-добре пазарувайте разумно.


9. Кибер понеделник

У нас още не е много популярно, но в американските сайтове най-големите отстъпки за електроника и домакински уреди се дават не в самия Черен петък, а в т.нар. Кибер понеделник. Рядко можете да разчитате на отстъпка от повече от 15% за дрехи на луксозни марки, но масовите стоки ще ви изненадат с намаление на цената от 80%, което си е чист предколеден подарък!

Съвети –бонус:

Моля, имайте предвид, че след Черен петък магазините доставят стоки много по-дълго , заради задръстванията на митницата, шипинга, транспортните фирми. Бъдете готови да получите поръчката си по-късно от обикновено и не се огорчавайте, ако не получите пакета си с радост за броени дни.

Не забравяйте също, че всички покупки от чужди сайтове над определена сума се облагат с данъци и мито, което също се отразява на крайната цена!

Ако не сте попаднали на отстъпка на желания продукт, не се разстройвайте! В действителност намаленията в добрите магазини са целогодишни. Нищо чудно, ако през октомври, март или август попаднете на цени много по-ниски, отколкото обявените в Черния петък.

Може да харесате още...