10 правила за слънчеви бани, които ще опазят здравето и красотата ви

Сезонът на отпуските официално е открит, но за да се радвате на мечтания загар, трябва да щадите и здравето си, когато взимате слънчеви бани

Лятото е прекрасно време, което буди противоречиво поведение. И смятаме, че сме по-ефектни със слънчев загар, и все гледаме да се скрием на сянка. Въпреки това всеки знае, че това е времето, в което можем да натрупаме здравословно и напълно безплатно количество витамин Д.

Всъщност може да имаме всичко. Ще се сдобием с красив бронзов тен и здраве, без болезнено зачервяване и риск от топлинен удар. Достатъчно е да спазваме основните правила, които ще ни гарантират щастливо, незабравимо лято и весели дни на плажа:

1.Бавно и постепенно.

Ако живеете в по-студен регион или водите начин на живот, който ви държи затворени през повечето време, не започвайте ударно трупане на загар. Дайте възможност на тялото ви да ви свикне с топлината.
Увеличавайте престоя си на открито постепенно. Ако прекарате още първия ден на плажа, ще се „опечете“ и двата смисъла на думата. Не ви трябват болезнени рани по кожата и вливания в спешно отделение. Най-добре прекарайте на слънце 10 минути, след това минете на сянка и така редувайте, докато усещате комфорт. Постепенно увеличавайте времето за слънчеви бани. По този начин накрая на отпуската ще имате перфектен равен тен и никакви проблеми със здравето.

2. Ако не ви се занимава с плавни преходи, просто не правете слънчеви бани от 10 до 16 часа.

През този период не само жегата е ужасна! Слънцето нанася сериозни щети, вместо да ви бъде полезно!

3. Купете си слънцезащитен крем с фактор поне 15.

Ако имате малки деца или сте с по –възрастни в компанията, погрижете се за тях. Те имат по-чувствителна кожа, която изисква още по-голямо внимание. Те трябва използват слънцезащитен крем с фактор най-малко 30.

Ако имате бебе, просто забравете за плажа след 10 или преди 16 часа!

4. Не слушайте продавачката, а четете етикетите!

Подходяща плажна козметика е тази, която съдържа цинков оксид и титанов диоксид. Хората с алергии трябва да избягват парфюмираните препарати. Купете си слънцезащитен крем от място, което позволява да тествате мъничко от продукта, за да проверите чувствителността на кожата си.

За срока на годност може би няма нужда да ви предупреждаваме. Кремовете от миналото лято просто трябва да бъдат изхвърлени и да се снабдите с нови.

5. Подгответе се за почерняване още преди да сте излезли на слънце.

Половин час преди да отидете на плаж нанесете от крема си обилно. Няма нужда да пестите от подобен тип козметика. Нанесете на тялото си поне 30 мл. от продукта!

6. Мажете се навсякъде!

Дори дамите понякога забравят, че трябва да се погрижат не само за ръцете, деколтето и краката. Места като врат, уши, скалп и устни са особено чувствителни. Жалко само, че се сещаме за това като започне неприятното зачервяване и режещото чувство на болка.

7. Покривайте се с нов слой защита на всеки 2 часа.

Кожата попива, препаратът се изпарява и е естествено да обновявате слоя крем по тялото си. Ако докато сте на плаж, играете волейбол или просто се потите обилно, нанесете препарата дори по-често.

8. Защитете кожата си дори при облачно време!

Дори да не е такава жега, вятърът да духа и небето да „се мръщи”, УВ-лъчите не могат да бъдат спрени лесно. Затова се мажете с крем при всяко ходене на плаж!

9. Пийте много вода и не ходете преяли!

Фрешове и безалкохолни ще ви разхладят за миг и ще ви карат да се чувствате свежи, тялото обаче не може без вода. Ако планирате продължителни слънчеви бани или спорт на пясъка, непременно увеличете консумацията ѝ. В противен случай тялото ви ще загуби ценно количество натрий и калий, заради обилното топене.

Алкохолът трябва да си позволявате вечерта, а храненето – едва след като сте приключили с плажа. Така ще бъде не само здравословно, но и по-вкусно!

10. Не забравяйте за дрехите и аксесоарите!

Очилата и светлите дрехи не служат само, за да демонстрирате висок стил до морето и в заведенията на плажа. Когато ги подбирате, трябва да го правите с мисълта, че те са надеждна защита:

Инвестирайте в тъмни очила, които са с УВ защита.
Не всяко облекло ще ви скрие от изгарящото слънце. Оставете тъмните и плътни дрехи за есента. Заложете на широки модели, най-добре – направени от лен и памук. Те дават свобода на кожата да диша, не провокират излишно потене, а и са много модерни!

Шапка или кърпа за коса за задължителен аксесоар, особено ако имате гъсти коси. С тяхна помощ ще защитите лицето и косата си, докато се радвате на мечтаните дни на плажа и морето.

Ако спазвате тези правила, ще имате безпроблемна ваканция и ще получите всички дарове на лятното слънце – загар и здраве. Защитете кожата си и се насладете на мечтаната ваканция!

Може да харесате още...