Мъжкият парфюм – според повода и аромата

Кога и как се използват мъжките парфюми?

Последните години огромно внимание се отдава на мъжката мода и правилното съчетание на различните елементи от облеклото. Стилният мъж знае не само, как да се облича добре, но и кога да използва даден аромат. Мъжките парфюми, подобно на женските, имат своя класификация и невинаги едно или друго ухание е подходящо за делова среща или за романтична вечеря. Затова днес ще се опитаме да ви преведем през лабиринтите на изкуството на парфюмите и да ви помогнем да се ориентирате, кога и какъв аромат да изберете, съобразно повода.Как се носи мъжкият парфюм?

Мъжки парфюм
Parfum glass on the black background

Без значение дали ще използвате афтършейв, дезодорант или парфюм, важно е да не прекалявате с него. За да не изглеждате натрапчиво и крещящо, използвайте аромата дискретно. Хората трябва да го усещат на разстояние не по-голямо от дължината на едната ви ръка. Ако се колебаете, просто използвайте правилото с двете пръскания и не повече. Това е достатъчно, за всеки аромат, за да се усети присъствието му, без да бъде дразнещо.
Задължително обаче, когато използвайте парфюм или одеколон, използвайте го върху кожата, а не върху дрехите. Парфюмът може да увреди тъканите, а освен това да остави и петна. Също така имайте предвид, че не трябва да пръскате отблизо. Най-лесно е да пръснете във въздуха около вас и да минете през капчиците, а не да се поливате с парфюм. Ако искате да подчертаете аромата, може да добавите капка върху гърдите и бицепсите. Но не повече.

Кога се носи мъжки парфюм?

Парфюмът или одеколонът е уместен на всички по-официални събирания, както и на делови срещи, дискотеки, партита, на работа или ако излизате за среща. Избягвайте обаче да носите парфюм на басейни, плажове, или в самолета, тъй като това не са места, където неговата употреба е уместна, а в някои случаи дори е нежелана.

И в никакъв случай не слагайте парфюм, когато се опитвате да прикриете неприятна миризма от работа или от изпотяване. Химикалите могат да се смесят с аромата и да се създаде още по-неприятен ефект и кожата да започне да излъчва още по-странни ухания.

Какъв парфюм да изберете според различните ситуации?

Ако сте на работа, няма почти никакви ограничения, освен едно – не носете нищо силно и дразнещо обонянието. Работите с други хора, всеки от които има повече или по-малко чувствително обоняние и силните миризми могат да предизвикат дразнене.

Най-добре се приемат одеколони с аромат на сандалово дърво, ванилия или мускус, както и леките цитрусови аромати. Свежите спортни аромати, с ментов ефект или аромат на бор и кедър, също са много подходящи за работа.


Билковите аромати са подходящи за спортни събирания, а тежките и силни аромати като тютюн, пачули, кардамон може би са най-уместни за развлечения на открито.

Зелените аромати са идеални за делови срещи – те не се натрапват, но в същото време създават усещане за увереност и спокойствие. Амбра, кехлибар, пачули, ветивер и дървесните аромати са идеални за парти с приятели или вечеря с дама. Те определено създават по-освободено настроение и стимулират по-силно сетивата.

Връхните нотки в един мъжки парфюм като нар, бамбук и парфюми с лек кокосов акцент определено биха били подходящи за среща или нощен купон. Подходящи са още ароматите на какао, ром, шоколад, кафе, но в комбинация с по-леки масла като дървесна кора, ванилия и горчив портокал или роза, които ще смекчат остротата и силата на доминиращите миризми и определено ще предизвикат добро впечатление. относно избора ви.

Ако обаче сте на интервю за работа, в никакъв случай не използвайте парфюм. Използвайте най-слабата парфюмна композиция – тоалетна вода, при това залагайки на леки горски или цитрусови аромати – работодателят ви може да се окаже с чувствителен нос, но дори и да не е така, за никой не е приятно да се разсейва от особено силен аромат, докато обсъжда сериозни въпроси.

Може да харесате още...