Осем грешки, които допускаме във възпитанието на децата си

Представяте ли си, че колкото и да обичаме децата си, често допускаме нелепи грешки в тяхното възпитание. Не го правим нарочно, даже сме сигурни, че е било само лек пропуск от наша страна, което обаче няма как да обясним на гузната ни съвест. Да обобщим – осем грешки, които можете да допуснете, несъзнателни или не, от тях боли…

anger_child

  1. Не викайте на вашето дете. В момента, в който някой викне, той е загубил позиции в диалога, защото го е превърнал в скандал. Не знам дали разбирате, но викайки, вие не правите нищо съществено, освен да налагате волята си със сила, което винаги води до обратни реакции – и на вас ще започнат да ви викат.
  2. Цените ли самостоятелността на детето ви? Подкрепяйте я, на всяко ниво и възраст. Да, развивайки зависимост към вас, вие градите едни страхотни отношения, в които обаче децата ви не растат, колкото и годишни да станат.
  3. Грижете се за материалните им нужди, особено ако става въпрос за предмети от първостепенна необходимост. Красивото бюро може да мотивира всеки ученик, а удобната чанта може да улесни ходенето на училище. По-лесно е да вземете пари на заем без поръчител, отколкото да споделяте вашите аргументи защо старото бюро е чудесно, а чантата може да бъде всякаква. Децата няма да ви разберат.
  4. Не се опитвайте да филтрирате приятелите им на добри и лоши, защото това е излишно и вредно. Накарайте ги да разберат вашите аргументи, които обясняват отношението ви към едните и другите. Използвайте примери, които лесно да визуализират всичко.
  5. Не нападайте, когато детето е извършило грешка. Хубаво е да я осъзнае, но е излишно да му натяквате, че сте бил прав, а то е сбъркало. Ако прекалите, ще се окаже, че сте пренавили тънка струна, която се е скъсала. Винага и желанието за промяна ще се превърнат в озлобление.
  6. Превъзмогнете желанието си да контролирате всяка стъпка на детето ви. Просто престанете да следите фейсбука му, да преглеждате телефона или да разпитвате подозрително за всичко. Ако си нямате доверие /а то може да е само взаимно/, нещата в семейството не вървят добре.
  7. Кой е виновен – детето или учителя? В евентуален конфликт в училище, не бързайте да взимате лесната страна, опитайте се дадете мотивиран и аргументиран избор на реакцията ви. Всеки е подвластен на грешка, в случая, може и двете страни да са в грешка, а вие да бъркате, като вменявате вина само в някоя от тях.
  8. Парите са един от най-силните аргументи при много родители. Не карайте детото да научава цената на парите, без да е готово да разбере смисъла им. Не използвайте парите, като аргумент нещо да бъде направено или някоя цел да бъде постигната. Те са само част от механизма за постигане на нещата, а не абсолютна самоцел.

Може да харесате още...