Избор на бебешка проходилка – кога каква да изберем

След първите шест месеца детето започва да опознава света, а на 9—10 месеца, някои правят опити да се изправят. Около първата година те вече правят първите си опити да прохождат и са готови да го правят постоянно. Именно тогава идва и моментът, когато родителите трябва да решат дали да сложат детето в проходилка и какъв вид да бъде тя.

В последно време станаха популярни т. нар. „джъмпери”. Те приличат на люлка, обезопасени са с пояс и в тях детето се чувства доста комфортно и дори се забавлява, докато седи в тях. Като за начало са удобно решение, ако се опитвате да го научите да седи изправено. Но не се заблуждавайте, че ще го задържите вътре повече от 15—20 минути. Особено, ако иска да ходи.

Проходилката—видове и начин на употреба

Най-доброто решение разбира се е да вземете проходилка за вашето бебе. Те са удобни за придвижване, безопасни и с тях детето се забавлява. Освен това се чувствате сигурни, че в тях няма да се нарани. Въпреки че има и доста критични мнения относно недостатъците на проходилките за бебета, /ако седи твърде дълго вътре, може да получи изкривяване на гръбнака, по-трудно се научава да ходи само, има вероятност да се нарани, ако тръгне да излиза с нея от стаята/, много родители избират този начин на придвижване на децата си.

Има обаче няколко неща, на които е добре на всяка цена да обърнете внимание:

 • Основа—тя трябва да бъде широка и стабилна, за да се намали рискът от падане на бебето. Някои са с гумен пояс, за да предотвратят сблъсъци.
 • Колела—стабилността на проходилката се определя от броя колела. Както и нейната маневреност.
 • Седалка—изберете дълбока седалка, за да не може детето да излезе от нея. Тя трябва да е удобна и мека със защита на гърба. Дори е по-добре, ако седалката е преносима и може да се пере калъфката й.
 • Височина—вземете проходилка с регулатор за височина. Така ще може да я ползвате повече време и да осигурите по-добро развитие на опорно—двигателната скелетна система на бебето.
 • Сигурност – не слагайте бебето в проходилката, ако нейните размери не са подходящи за него.
 • Компактност—колкото по-малко място заема, толкова по-добре.

Кога да купим проходилка?

След 6-месечна възраст, може да купите проходилка. Важното е, детето да седи стабилно в нея и да му е удобна за ходене. Не забравяйте, че тя трябва да бъде и достатъчно тежка, за да не може детето да я събори или да се нарани.

Колко време детето може да прекара в проходилката?

Не повече от 30 минути! Не забравяйте, че гръбнакът му все още е твърде слаб и неукрепнал. Дори и детето да се чувства добре в проходилката, не го оставяйте в нея за дълго време.

Как правилно да използваме проходилката?

Освен, че трябва да държите детето в нея, не повече от 30 минути, то трябва да може да стъпва спокойно изправено, докато е в нея. И то с целия крак, в противен случай може да получи плоскостъпие. Височината на проходилката в този случай трябва да се коригира, а краката на децата да бъдат обути с обувки.

Не пускайте детето да ходи в проходилка, в близост до опасни места като стълби, дупки и т. нат.

И накрая: Кога не можем да използваме проходилка

 • Когато детето не може да седне уверено и да държи изправен гърба си
 • Когато има признаци на възпаление в тези области на детската кожа, които са в контакт с облегалката и седалката.
 • При всяка форма на заболяване от рахит
 • При проблеми с опорно-двигателния апарат на бебето
 • Когато детето изпитва страх, лошо настроение или неприязън от проходилката.

Във всички тези случаи не го насилвайте да седи в проходилка. В останалите случаи го поставяйте за не повече от 2 пъти на ден, като първите три месеца, то трябва да седи не повече от 2—3 минути и постепенно престоят му в проходилката да бъде максимум 30 минути.

Може да харесате още...