Плетивата – хитът на лятото

Лято, слънце и море. Перфектна комбинация. Единственото, което може да ви накара да се почувствате по-комфортно е подходящото облекло за плажа.

плетени бански

А тази година плетивата са хитът на лятото.

Красиви, ефирни и с интересен дизайн, изработени от фина копринена или памучна прежда, моделите летни облекла, шалове и аксесоари, са истински хит тази година. И то не само за летния сезон. А най-хубавото е, че можете да си ги изработите сами.

Плетените рокли от бяла памучна прежда са актуални и този сезон. А са лесни и за изплитане. Достатъчни са ви около 3 – 4 чилета прежда от памук, игли номер 2 и да изберете подходящата плетка. Препоръката ни е да използвате мрежеста плетка – по този начин дрехата ще ви държи по-хладно и ще се чувствате по-свободно с нея.

Пареото е друг аксесоар, без който не можете. Може да изглеждате изключително стилно с него, докато се разхождате по брега. За да си изплетете ефектно парео, са ви необходими около 400 гр. копринена или памучна прежда и кука за плетене номер две. Ще допълним само, че дантелената плетка е най-подходяща в случая, тъй като позволява на дрехата да диша.

Плетените бански са винаги на мода, така че няма да бъдете старомодни, ако изберете комбинация от прежда, в две части. Тук вече е най-добре преждата да е памук, като се нуждаете от минимум 100 грама прежда, а плетката е питена или т.нар. „пчелни клетки”, тъй като е по-плътна. За незапознатите, тя се изпълнява по следния начин:

-1 – ви ред — бримка с наметка без изплитане, бримка с опако изплитане
-2 – ри ред – прехвърляте наметката от лява на дясна игра, а две бримки се изплитат опако
-3 – ти ред – бримка с наметка се изплита опако и една бримка се взема с наметка, без изплитане.

Следващите два реда се повтарят се повтарят последователно.

Плетените модели не са подходящи единствено за плажа. Можете лесно да си изплетете също така чанта, портмоне или шал, които да носите всеки сезон.

Плетива

И не се притеснявайте, ако плетенето с куки или на две игли не ви се отдава. Лесно може да изплетете подходящи аксесоари и с ръце. Последните дни е истински хит мериносовата вълна и шаловете без игли, които може да изплетете от нея. Със същия успех може да изплетете одеяло, чанта или нещо по-голямо. Нужно ви е само малко въображение и търпение.

chanta ot merino

Позабравената прежда макраме също се завръща в последните месеци и е хит за ценителите на ръчно изработени аксесоари. А най-хубавото е, че не ви е нужно да използвате игли, за да създадете ефектни чанти или декорации за дома.

За целта имате нужда само от едно кълбо макраме в цвят по избор и рулетка. Най-простата плетка, която може да използвате, за да създадете любимата си чанта е двойни възли, които да преплитате през 1 – 2 см. За повече стабилност е най-добре да използвате точилка, върху която да подредите преждата. Нужен ви е и сантиметър, за да сте сигурни, че са симетрично оформени, както е показано във видеото.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=TgT-C_O7dXs]

Със същия успех може да изплетете чанта и от памучна прежда. А за да не губи формата си, достатъчно е след това да я колосате, използвайки белтъчна или захарна смес за колосване на плетени модели и можете да сте спокойни, че тя ще запази формата си с години.

Може да харесате още...