Да изберем подходящия халат за баня

Халати за баня — материята също има значение

Когато избирате халат за баня, размерът и цветът не са единствените детайли, на които е необходимо да обърнем внимание. От важно значение е и материята. Комфортът след къпане е важен и едва ли ще ви е приятно, ако робата не попива добре влагата, а вместо това залепва, мокра е и държи студено.


За да си спестите тези неприятни преживявания най-добре е да обърнете внимание на някои малки, но важни особености при избора на халат.

Как да изберем халат за баня?

На първо място обърнете внимание на материята. В търговската мрежа се предлагат различни видове халати за баня, някои от които нямат нищо общо с класическата хавлия за подсушаване след душ. Ето и кои са те:

Трикотаж

Най-често той е изработен от трикотажен плат с вълнени и копринени влакна, в комбинация с еластан, за по-голяма пластичност. Основните предимства на тази тъкан са мекота и разтегливост. Обичайно се носят у дома, но нерядко  се ползват и след баня, преди сън.

Атлаз

Това е лек и синтетичен материал, който е гладък на допир и е перфектен за лятото. За съжаление не абсорбира добре влагата, затова е по-добре да го носите, след като сте приключили с душа, а не веднага след баня.

Памучен микрофибър – хавлия

Това е отличен избор за халат за баня. Има всички качества за една добра роба за баня. Попива много добре влагата, изсъхва бързо, освен това запазва цветовете си ярки дълго време.

За летния сезон е най-добре да използвате вафления плат, тъй като той е по-лек и по-бързо абсорбира влагата. В същото време има отлични хигроскопични качества, които го правят почти толкова предпочитан, колкото памучния микрофибър.

Хавлиеният плат, известен още и като „махра” е най-популярният вид плат в производството на халати. За изработването й се използват памук и бамбук, а дизайнерите са изключително креативни, когато създават халати с този материал. Те се използват успешно и за хотели или СПА центрове, тъй като попиват отлично влагата, не оставят мокро усещане при контакт с кожата, а освен това съхнат лесно. Този тип халати са отличен подарък за роднини и приятели.

Стилът също е важен

При избор на халат за баня, обърнете внимание и на стила, а не само на материята. Според специалистите, най-добрите халати за баня са с качулка, колан на кръста и джобове. Много е важно да не забравяте, че този модел не трябва да е по тялото, а да e свободен. С него ще се чувствате особено добре през зимния сезон.

Друг популярен модел са халатите с ципове или копчета, със средна дължина. Те се носят най-вече над пижамата и се ползват преди сън. Изработени са от меки и приятни материи, но не са подходящи за баня.

Грижа за халата за баня

Няма специални изисквания при поддръжката на халатите за баня. Имайте предвид обаче, че за разлика от хавлиите, те по-бавно изсъхват. Никога не ги прибирайте в шкаф или чекмедже, преди да са изсъхнали. Също така не ги оставяйте във влажни помещения, като банята, когато не ги използвате.

За поддържането им използвайте мек препарат за пране и избягвайте да ги перете с други цветни или бели тъкани. Най-добре е да се перат на 30—40 градуса, до 60.

Може да харесате още...