Специалисти предупреждават: Таблетите забавят развитието на децата

Навлизането на новите технологии в ежедневието може да прави живота по-лесен, но също така води и до редица здравословни проблеми. Забавянето на говорните функции при децата е все по-често явление, както и поставянето на диагноза аутизъм. Или по-точно—псевдоаутизъм.

Олег Корень, детски невролог от Новосибирск, предупреждава, че употребата на нови технологии води до забавяне на детското развитие. Все повече зачестяват случаите на деца, които на 3-годишна възраст не могат да говорят, а възрастните се отнасят с тях, като към деца със забавено развитие. Проблемът обаче не е в умственото развитие на детето, а в това, че децата твърде рано са влезли в контакт с технологиите.

таблет

„Става въпрос за деца, които още през първата година от живота си са получили таблет или смартфон за игра. Тези деца фактически прекарват цялото си свободно време във взиране на тези апарати и буквално живеят в тях. Те развиват фациална експресия /общуване с мимики и жестове/, но развиват късогледство и емоционална зависимост.

Опитът да вземете таблета или телефона от детето предизвиква крайно възмущение, агресия и стрес. А речта по правило не е развита или е рудиментарна”, добавя той.

Комуникацията им със заобикалящия свят очевидно е невъзможна, а нормалното възприемане на реалността се обърква. Най-лошото обаче е, че децата не реагира на вербални изисквания и на опити за гласова комуникация.

Неврологът дава пример с пациентка на година и три месеца, която от 8-месечна прекарва по-голяма част от времето си пред някакъв екран. Детето не може да говори и да артикулира правилно и въобще не реагирало на нормална човешка реч. Лекарите искали да го диагностицират в аутистичния спектър, но родителите потърсили помощ и извън страната.

Руският специалист препоръчал да се отстранят всички технологии от вниманието на детето. След първите няколко дни момиченцето започнало да осъществява нормален зрителен контакт, да прави опити да говори, да движи ръцете си и да се държи адекватно за възрастта си. Родителите провели продължителна терапия, в резултат на която детето им започнало да се държи напълно нормално и скоро дори изпреварило връстниците си в умствено развитие.

И въпреки че всеки случай е субективен, руският невролог, както и редица негови колеги препоръчва едно—дръжте таблетите и други технологични устройства далеч от деца.

Отдавна е доказано, че тези технологии не само пречат на умственото развитие на децата, но също така се отразяват и на физическото им здраве. Децата, които прекарват повече време пред компютър развиват късогледство, сколиоза на гръбначния стълб, проблеми с дишането и други.

Умственото забавяне на развитието е друг проблем, който става все по-актуален. Родителите често търсят спасение от твърде активните деца като използват мултимедийните технологии за отвличане на вниманието. Но тези скъпи играчки не само помагат, а също така и пречат за развитието на децата.

Затова, ако искате детето ви да се развива нормално дръжте го далеч от телевизорите, таблетите и телефоните. Вместо това му осигурявайте повече време сред природата, както и възможности да общува с връстниците си на открито. Запишете ги на спорт, създайте им хоби, което да ги държи далеч от всякакви технологии и сами ще се уверите колко бързо ще разгърнат собствения си потенциал.

Може да харесате още...