Рискове за детското здраве през летния сезон

Как да се погрижим за малчуганите през лятото?

Лятото е прекрасно време за семейна почивка с децата. Но как да ги предпазим от горещото време, силното слънце и хлорираната вода в басейните? Или от ротавирусите, насекомите, гастроентерологичните заболявания и другите проблеми.

Понякога лятната почивка може да се превърне в кошмар, ако не внимаваме. Ето и кои са най-често срещаните проблеми, с които може да се сблъскате на плажа и които да поставят в риск здравето на детето.

морска ваканция

1. Замърсени или твърде хлорирани басейни

Ако сте отседнали в хотел, внимателно проучете ситуацията с басейна. Децата обожават водата и обикновено нямат търпение да се потопят в нея. Вижте какво е качеството на водата, дали е безопасна за малките, а също така и дали комплексът разполага със спасител. Най-добре не оставяйте детето само във водата, а ако басейнът ви изглежда със странен цвят или мирис, въобще не го пускайте там.

детска игра

2. Медузи във водата и стъкла по плажовете

По принцип плажовете трябва да се поддържат от концесионерите, но има и неособено добросъвестни летовници, които понякога изхвърлят опасни отпадъци край брега или в морето. Затова, ако сте на разходка с детето край водата, задължително обикаляйте зони, за които сте сигурни, че пясъкът е чист и безопасен.

По отношение на медузите – те се появяват най-често в края на август или септември. Все пак, ако ден — два по-рано е валяло или морето е било бурно, дръжте малчугана под око, докато тича край брега. Нищо чудно да се натъкне на някое от тези парещи мекотели.

детска площадка

3. Силно слънце

Дори и на морето слънцето остава силно през летния сезон, а изгарянията може да доведат до нещо повече от стомашно неразположение. Малчуганите са доста палави и обичат да излизат на открито. Не ги допускайте обаче в горещите часове, тъй като слънцето е опасно за тях. Слънчевите бани са допустими до 11 сутринта, а във водата е желателно да влизат след 4 следобед.

4. Храна в комплекса

По принцип в хотелите няма отделна детска кухня, затова внимавайте какво предлагате на детето да яде. Управата се съобразява да има храна подходяща за всички възрасти, но ако детето ви е със специален хранителен режим, или потърсете детска кухня в района, или поръчвайте храна отделно, която да е приготвена според личните ви изисквания. Ако имате съмнения относно храната в хотела, по-добре избягвайте да храните детето там.

деца

5. Общуване с други хора

В ситуация на наложителна физическа изолация, много трудно може да обясните на едно дете, защо не може да си играе с останалите и да стои далеч от тях. Но това не е единственият проблем. Опитайте се да обърнете всичко на игра, или да измислите такава, която да не позволява на детето да докосва други деца и обекти. Не го стресирайте като му се карате или му забранявате да върши нормални неща.

6. Пясъчници и детски площадки

В пясъчниците или по детските площадки могат да се крият различни насекоми, или опасни бактерии. Много внимавайте детето да си мие редовно ръцете, когато приключи да си играе в пясъка, или в тревата. Също така се поинтересувайте дали районът е третиран срещу паразити, за да не го ухапе някой кърлеж или нещо друго.

Може да харесате още...