Как да изберем парфюм

ПарфюмДа изберем парфюм, който ни отива не е лесна задача. Първо трябва да познаваме себе си поне малко. Трябва да бъдем честни със себе си, а не само да следваме модните тенденции, защото всичко други го правят. Това не означава, че определения парфюм, който е на мода сега е подходящ и за нас.

Ще ви предложим няколко съвета, които наистина ще ви помогнат ако сте решили следващия път когато влезете в парфюмерията да купите парфюма, който е точно за вас. Ще ви дадем възможност да разберете кога един парфюм е подходящ за вас, и кога не. Аромата, който в магазина ви се стори пленителен, може да бъде дори неприятен за вас след час.

Всеки от нас е бил свидетел поне веднъж, на подобна хвалба “Купих си новия парфюм на Версаче“ или на друга световно известна марка. Това което иска да каже този човек, най вероятно е че има марков парфюм, а не парфюм, чийто аромат обожава. Много е неприятно да се сблъскваш с едни и същи аромати на улицата. И като се замислиш всичко това е заради модната тенденция. Малко мъже и жени осъзнават, че това което е модерно  в повечето случаи, не е подходящо за тях.

[widgets_on_pages id=”linkfea1″]

Ароматните нотки

Като начало трябва да бъдем наясно с това, че във всеки парфюм има различни растения, масла, различни съставки. Слабите молекули се изпаряват бързо, а силните бавно. Състава на парфюма може да се нарече акорд. Във всеки акорд има три групи ноти, които се появяват последователно и оформят ароматна хармония.

Връхните нотки

Различни ароматни групиСъставките, които оформят връхните нотки обикновено са остри и силни. Когато се напръскате с парфюма, първия аромат, който усещате е на тези нотки, но не знаете че след около 10 – 15 мин. този аромат се изпарява, не остава дори и следа от него.

Междинните нотки (или както още се наричат „сърцето“)

Тези нотки започват да се появяват малко преди връхните да изчезнат напълно. Обикновено те са нежни и меки аромати. Роза, жасмин, лилия, това са типичните междинни аромати. „Сърцето“ дава на парфюма основния аромат, заедно с основните. Междинните аромати се появяват 10 мин. след пръскането и трайността им е от 3 до 6 часа.

Основните нотки

Тези аромати имат огромни молекули, които се изпаряват много бавно. Те остават последни, имат богат и плътен аромат. Използват се за да подсилят аромата. Основните нотки ще може да усетите едва след около час, след напръскването на кожата и те ще се задържат поне 24 часа .

Как да изберем парфюма?

Всеки човек има различни предпочитания, когато избира аромата за себе си. ЗАЩО?

Ароматите върху кожатаПърво, парфюма е смесица от масла и аромати. Аромата на определен парфюм се оформя различно при всеки човек. Това се случва благодарение на различния химичен състав на всяка кожа.

Второ, нашите ароматни спомени се оформят продължително време, още от деня на раждането ни. Спомените се формират от биохимичен процес, като емоционален отпечатък в нервните ни клетки. Без съмнение може да различим над 10 000 различни миризми. Така че, това което харесаме в аромата на парфюма може да е миризма запазена в мозъка ни като положителна. Свързана с определен човек или място от миналото ни.

 Трето, може би сте забелязали, че използвайки един и същ аромат той сякаш се променя. Това се дължи на факта, че с времето химичния състав на кожата ни се променя. Хормоните които се секретират се променят. Влизайки в контакт с парфюма, самия аромат вече не е същия.

На коя група аромати принадлежи парфюма ви?

Има няколко основни групи аромати, които се определят от състава на растения, ароматни масла, дървесни аромати…

Ароматни парфюми

Направени са от различни видове подправки като: розмарин, босилек, мащерка. Характер – провинциален, свеж

Водни парфюми

В основата си имат синтетични компоненти, които дават чувството за аромат на море, планина, чистота. Характер – чист, модерен

Групи ароматиПлодови парфюми

В състава си най – често съдържат: бергамот, грейпфрут, лимон, мандарина, сладък портокал, праскова, диня. Характер – свеж, лек.

Цветни парфюми

Съдържат екстракти от: роза, лилия, жасмин. Характер – сладък, деликатен

Ориенталски парфюм

Тези парфюми в основата си съдържат: амбър, муск, ванилия, и егзотични растения. Характер – топъл, чувствен

Това са основните групи аромати, на всеки флакон има описание със съставките на парфюма. Прочетете го за да сте наясно коя група е предпочитана от вас.

Как да тестваме парфюма?

Избора на ароматНай – лошото място, на което може да направим избора си на парфюм е вътре в самата парфюмерия. Там изобилстват различни аромати, от кремове, шампоани, лакове и какво ли още не. Опитвайки се да прецените какъв е точно аромата на парфюма който избирате, със сигурност ще бъдете подведени. Затова ви съветваме да напръскате лентичките с тестерите, които сте си набелязали и да излезете от магазина. Направете си кратка разходка и след около 15 мин помиришете всяка една от тях. Както вече знаете парфюма има връхни нотки, които се изпаряват за кратко време и често подлъгват за аромата. Изминали вече няколко минути ще може да усетите истинския аромат, без примеси на други козметични продукти. Това е което ще направи избора ви най – точен.

Надяваме се, че с тези няколко съвета ще ви бъдем от полза, когато отново влезете в парфюмерията.

 

Може да харесате още...