5 съвета за избор на слънчеви очила

slo4ila2Как да си изберем слънчеви очила

Слънчевите очила са  моден аксесоар, всяка дама има поне чифт в дамската си чанта, а някои дори разполагат с цяла колекция. Те могат да бъдат добавка към тоалета ви и начин да се прикриете от нахални погледи. Слънчевите очила са необходимост в летния сезон, но не само защото допълват стила ви.
Не трябва да забравяте че за да предпазите очите си от вредните ултравиолетови лъчи трябва да си купите подходящи слънчеви очила. На пазара се предлагат най-разнообразни форми, цветове, марки… Но ето с какво трябва да се съобразите за да се сдобиете с очила предпазващи очите ви.

1 Проверете  етикетите за да се уверите че слънчевите очила предлагат 100%  ултравиолетова защита

2. Търсете слънчеви очила, които филтрират по-малко синя светлина, която може да увреди ретината или да доведе до изгарянето и  или още по страшно – ослепяване. За да сте сигурни в качеството излезте с тях навън, синьото небе трябва да изглежда сиво с тях. Също попитайте за поляризация- вид филтриране, което намалява притока на  ярка слънчева светлина към ретината.

3. Изберете цвят на стъклото базирано на вашите предпочитания и ниво на комфорт. Сивото не засяга възприятието  на цветовете. Оранжево -кафявите стъкла са добър избор за хората с увредено зрение. Зелените стъкла изопачават цветовете по-малко от червените или  жълтите, затова също са подходящи.

4. Ако се чудите дали да си купите очила с пластмасови или стъклени лещи, трябва да имате предвид следното. Пластмасовите се поддържат по лесно не се надраскват бързо, но въпреки всичко трябва да се стараете да не ги изтървате например. Очилата със стъклени лещи се поддържат  малко по-трудно, но не е невъзможно разбира се.
Все пак нашия съвет е: купете си очила със стъклени лещи, те предпазват навлизането на ултравиолетовите лъчи в пъти повече от  пластмасовите.

5. Цената също може да е определящ фактор. Не може да си купите китайски очила за 10 лева, и да очаквате те да предпазят очите ви.  Плащайки по-висока цена осигурявате нужната защита на очите си.

Как да изберем слънчеви очила според формата на лицето си

Овално

Овалното лице се предполага, че е с идеална форма заради балансираните си пропорции. За да запазите естествения овал, си изберете очила, които да са толкова широки колкото е горната част на лицето ви. Формата е ореховидна, но да не е орекалено тясна.

Кръгло

Кръглото лице е покрито с черти чийто широчина и  дължина са еднакви пропорции. За да го направите да изглежда по слабо и  продълговато, изберете си очила с тясна ъгловата форма.

Продълговато

Продълговатото лице е по-дълго отколкото широко, има права линия на бузите и често дълъг нос. За да направите тозу вид лице да изглежда по-късо, и балансирано в пропорциите си, пробвайте с очила които имат контарстиращи шаблони. Те придават дълбочина на лицето и привидно го правят по-късо, отколкото всъщност е.
Триъгълно лице с основата надолу

Този тип лице е с  тясно чело, широки скули и брадичка. За да изглеждат пропорциите на лицето ви балансирани, подходящите очила са тези с акцент върху цвета и детайлите . Формата е котешко око.

Триъгълно лице с основата нагоре

Широко чело и тясна челюст, това е триъгълно лице с основата нагоре. За да балансирате пропорциите тук, използвайте очила в светли тонове и тесни рамки. Формата на очилата за препоръчване е да бъде овална.

Квадратно

Този тип лице се характеризира със здрава челюст, и широко чело, широчината  и дължината са с еднакви пропорции. За да го направите да изглежда по-дълго отколкото е всъщност, използвайте тесни очила с меки овали.

Може да харесате още...