Тайната на балансираното хранене

Балансирано храненеЕкспертите са съгласни с твърденията, че ключът към здравословното хранене изпитан във времето се състои в баланса, умереността и разнообразието на хранителните продукти, които приемаме ежедневно.

Консумирайте храни богати на хранителни вещества. Ежедневният им прием трябва да бъде съставен от 40 различни, но за съжаление нито един хранителен продукт не ги съдържа всичките. Изборът ви на храна за целия ден трябва да включва в състава си хляб, пълнозърнести продукти, плодове, зеленчуци, млечни продукти, и протеинови продукти. Количеството на приеманата храна е индивидуално за всеки организъм. Ориентирайте се кой продукт колко калории съдържа от надписите върху етикетите.

Поддържайте здравословно тегло. То се определя от вашия пол, възраст ръст, дори и наследственост. Излишната мастна тъкан увеличава рисковете от високо кръвно налягане, сърдечносъдови заболявания, инсулт, диабет и редица други заболявания. За да поддържате нормална телесна маса се постарайте да спортувате редовно.

Порциите, които слагате в чинията си, трябва да бъдат толкова големи, колкото да почувствате лека ситост след изяждането им. Подсъзнателно хората, които са свикнали да преяждат слагат в чинията си двойни, понякога дори тройни порции. При вида на малка порция с храна, те предварително преценят, че това няма да им бъде достатъчно. Причината обаче не се крие в количеството храна, а в психичната нагласа на индивида привикнал към системно преяждане.

Хранете се редовно. Пропускането на обяда или следобедната закуска може да изостри до толкова апетита ви, че вечерята да се превърне в истинско пиршество с последвали болки в стомаха. Те естествено ще бъдат причинени от превъзбудения ви апетит.

Никога не прекратявайте приема на определен вид храна, която смятате, че не ви влияе добре. Просто ограничете приема, и съобразявайте в коя част на денонощието да ги приемате. Голям е процентът на хората, които съгрешават със сладкишите и то вечер. Ако ви се хапва нещо сладичко го правете преди обед, така организмът ви ще има достатъчно време да изразходи тази енергия.

Трябва да сте наясно, че няма добри и лоши храни. Доброто и лошото идват от прекаления им прием. Всяко едно нещо, което е в повече започва да вреди. Намалете обема на храната, която приемате, не броя на хранителните вещества. Това е ключът към здравословно и балансирано хранене.

Може да харесате още...