Красота от Древен Египет

Красота от египетЗа да усвоиш изкуството на разкрасяването и великолепното излъчване е нужно много повече от желание. Необходими са познания и достатъчно свободно време, а именно с тях са разполагали жените от Древен Египет. Всяко едно откритие на нова разкрасителна процедура или билка се отпразнувало подобаващо. За египтянките красотата била над всичко друго. Благодарение на тяхната суетност в наши дни жените ползват разкрасителните процедури точно така както навремето в Египет.

Всички сме чували за Клеопатра и неземната ѝ красота, която тя умело поддържала с минерали от Мъртво море. Почиствала кожата си с мляко и мед, а след това използвала бадемово масло, тамян и смирна. В действителност ароматите, които били на особена почит в Египет били растителни, лавандула, момина сълза, смирна, мащерка, риган, лайка, мента, розмарин, кедър, роза. Всички тези съставки били внимателно комбинирани и поставяни във ваната.

Косата и ноктите били боядисвани с къна, считали, че това ги свързва с майката Земя и силите, които притежава тя. Още от древни времена жените използвали различни средства за обемна коса. Смола и восък се използвали, като лак за коса, но восъкът намирал още едно приложение. Египетските жени смятали окосмяването за грозно и поради тази причина първата кола маска в историята се появява именно в Древен Египет. За направата и бил разтопяван восък и окосмените зони се намазвали с него.

Грижата за тялото в този период се счита за част от ежедневието на жената, като тя дори е задължена ежедневно да отделя няколко часа за разкрасителни и антистресови процедури.

Съвсем отговорно може да твърдим, че именно египетските жени са първооткривателите на спа процедурите, които в съвремието са известни едва от две десетилетия.

Освен разкрасителните процедури, с които са известни, египтяните се прочуват и с изработката на различни орнаменти превърнали се в бижута. Различни минерали и метали се използвали за направата на различни амулети, които с времето се превърнали в символ на висок социален статус.

Имайки предвид напредналите технологии в наши дни, присъствието на ботокса, силикона, липосукцията и какво ли още не, е трудно човек да си представи, че преди 4000 години в Египет жените са имали лек против бръчки, стрии и различни белези. Невероятно, но факт – египтяните са основоположниците както на бижутерията, така и на козметиката.

Може да харесате още...