5 неща, които трябва да знаем за ботокса, преди да се подложим на процедури

Подмладяването с ботокс е все по-модерен и практичен начин да спрете хода на времето. Ботулиновият токсин заглажда бръчките, спира образуването на нови и подпомага за връщане на младежкия ни вид. Но преди да решите да се подложите на процедури с ботокс, ето няколко неща, които трябва да знаете за него.

ботокс

1. Ботоксът е невропаралитичен токсин

Всеки лекар ще ви предупреди, че това е токсин, който парализира мимическите мускули на лицето и ако не се инжектира правилно или в достатъчно стерилна среда, може дори да бъде опасен за живота и здравето ви. Ботоксът се произвежда от бактерията Clostridium botulinum, която е наричана още и „колбасарска отрова”. Първоначално е открита в лошо съхранени колбаси и може да предизвика хранително натравяне и дори смърт, при интоксикация.

За медицински цели се използва токсин от тип А, който е насочен към премахване на бръчките на лицето.

2. Ботоксът може да премахне мимическите бръчки само в горната част на лицето

Ботоксът може да бъде използван за изглаждане на мимическите бръчки на лицето, около очите и над веждите. Но не е желателно да се използва върху скулите или около устните. Причината е, че появата на назолабиални бръчки около устата може да се коригира с попълване на филъри, за да се възстанови изгубения обем на подкожни мазнини и колаген, а не да се парализира лицето. Припомняме ви, че действието на ботокса е свързано с парализиране на мускулите на лицето. Той пречи те да се съкращават и така блокира появата на нови бръчки. Но не хидратира кожата и не възстановява загубите на вода и подкожни мазнини, както го правят филърите.

3. Резултатите от ботокс траят между 6 и 8 месеца

Въпреки уверенията на специалистите, че при продължителна употреба, ботоксът практически удължава своето действие, практиката показва, че резултатите от тези инжекции траят между 6 и 8 месеца. При това не може да поставяте два пъти инжекции на едно и също място върху лицето си, тъй като рискувате да увредите тази област.

Първите резултати от ботокс инжекциите се усещат след 2 дни, а през първата седмица не трябва да излагате лицето си на никакви облъчвания и на ярка слънчева светлина. Също така не е желателно да правите опити да съкращавате мускулите си, да пипате мястото, където са поставени инжекциите и да лягате в хоризонтално положение поне 4 часа.

4. Ботоксът може да причини алергия

Токсинът може да причини задух, главоболие, болки на мястото, където е поставен, локални кръвоизливи, алергични реакции и понижена чувствителност. Освен това, води до временна парализа на мимическите мускули на лицето, което също е неприятно като усещане.

Не се подлагайте на ботокс процедури, ако сте бременна или кърмите, взимате лекарства, пили сте алкохол или имате инфекциозно заболяване или автоимунно заболяване. Задължително се допитайте до вашия лекар как да се грижите за лицето си след процедурите, за да избегнете други нежелани проблеми.

5. Ботоксът води до произвеждане на колаген, но може да лиши лицето и от изразност

Честите процедури с ботокс имат и друг страничен ефект – парализират мускулите на лицето и го лишават от изразителност. Много често, лицата на пациентите с ботокс, изглеждат като замръзнали и те не са способни да изразяват емоции с лицевите си мускули. В други случаи пък лицето може да замръзне с намръщена или учудена физиономия, което отново е нежелан ефект, затова е добре да се доверите на опитни специалисти.

При употребата на ботокс обаче има и един бонус. Не само, че мускулите ви си „почиват” от постоянно съкращаване, но и инжектирането с токсин допринася за производството на нови колагенни и еластични влакна в областите, където е инжектиран, а това подобрява текстурата на кожата.

Може да харесате още...