Акне – как да се преборим с него в домашни условия

акнеАкнето е болка! Това е основен проблем при много хора, особено тийнейджъри. Акнето е в състояние да съсипе настроението ви за много дълъг период от време, освен това може да остави много неприятни белези по лицето ви за цял живот, ако не вземете мерки навреме. Ако се погледнете в огледалото и забележите тези ужасни пъпки, не се обезкуражавайте, все още има много методи, които могат да ви помогнат да се преборите с него.

Тази статия има за цел да ви помогне да решите този проблем веднъж и завинаги, като ще се фокусираме върху две основни точки. Първо ще ви запознаем със средствата за защита от акне и ще ви предложим няколко съвета как да поддържате кожата си чиста. Но за да се отървете от досадните пъпки първо трябва да се наясно какво причинява появата им.

Какво причинява акнето?

Акнето е често срещан проблем при тийнейджърите, но и възрастните не са застраховани от появата му. Като цяло това е проблем, както при мъжете, така и при жените, както при подрастващите, така и при възрастните.

Основната причина за поява на акне е запушването на порите със себум, различни замърсявания и мъртви кожни клетки. Когато една пора се запуши възпалителния процес причинява появата на пъпки.

Ако искате по лицето ви да няма такива натрапници ние ви предлагаме няколко съвета, които ще ви помогнат в борбата.

Как да се отървете от акнето?

Съществуват различни методи за борба с акнето в домашни условия, но ние ще ви запознаем с най – ефективните и бързи начини.

Кубче лед

Вероятно сте чували израза „да замразиш акнето“, но да не сте наясно какво точно означава. В най – общи линии от вас се изисква да вземете кубче лед, да го увиете в памучно парче плат и да го поставите върху засегнатата зона. Това ще помогне за намаляване на възпалението, сърбежа и подуването на ново образувалата се пъпка. Не се препоръчва да поставяте лед върху не засегнати участъци, понеже това може да доведе до изсушаване на кожата.

ЛедЛимонов сок

Лимоновия сок съдържа витамин С, който спомага за свиването на порите. Изключително ефективно средство за „изсушаване“ на пъпки. Нанася се директно върху засегнатата зона, също така е препоръчително да се пие прясно изцеден лимонов сок. Той спомага за изчистване на токсините от тялото, което от своя страна прави кожата ви по – малко склонна към поява на акне.

лимонов сокСода бикарбонат

Содата не се използва само в готварството, тя се използва за направата на различни козметични продукти, като шампоани и пасти за зъби. Тя спомага за регулиране нивото на рН на кожата. Смесете една супена лъжица сода с малко вода, за да се образува каша и нанесете върху цялото лице, като оставите да престои около 10 мин. След това изплакнете с хладка вода.

сода бикарбонатМед и канела

Медът е отлично средство за борба с акне в домашни условия. Той съдържа вещества, които „убиват“ бактериите причинители на акнето. Смесете с канела, за да се образува каша, нанесете върху лицето и оставете да действа за около час. След това почистете лицето.

медБелтък от яйце

В хладилника ви вероятно винаги има яйца, но никога не сте предполагали, че те могат да ви избавят от досадното акне. Отделете един белтък и нанесете върху лицето си. Оставете да действа 15 – 20 мин. и изплакнете с топла вода. Белтъкът ще стегне кожата и ще затвори порите. Повтаряйте процедурата веднъж седмично.

яйцаТова са съвсем лесни за приложение методи за лечение на акнето в домашни условия. Надяваме се, че с тази информация ще ви бъдем полезни!

Може да харесате още...