Ябълков оцет – рецепта, лечение и приложение

През вековете ябълковия оцет е бил използван за безброй цели: от направата на кисели краставички, борба с плевелите, почистване на домакински съдове, полиране на мрамор, дресинг за салати и много много други. В наши дни се откриват различни приложения на ябълковия оцет. Изненадващо е как на вид съвсем обикновена течност, разполага с решение на много от проблемите на човечеството. През последните години от оцета се извличат здравни ползи, които трудно се достигат дори с медикаменти. Ще ви запознаем с различните му приложения но, първо ще ви дадем рецепта за домашен ябълков оцет, който всъщност носи най – големите блага за нас хората.

Ябълков оцетРецепта за домашен ябълков оцет

Тук няма точни пропорции, просто трябва да спазите няколко прости правила.

Ние ви предлагаме рецепта с точни пропорции за може тези от вас които не са наясно, да придобият представа.

Продукти

9 кг ябълки

30 л вода

2 кг захар (ако ябълките които ползвате са кисели, ако са сладки захар не се добавя).

Приготвяне

Рецепта за ябълков оцетЯбълките се измиват добре, почистват се, изрязват се всички части с гнилостни процеси. Желателно е ябълките да са нарязани на ситно, или да са рендосани. В бидон слагаме водата, ябълките и захарта, ако ползваме такава. Затваряме го, но под капака се слага парче тензух за да има достъп на кислород. Оставяме така за около 3,4 месеца , ако времето е горещо процеса на ферментация се развива по – бързо, така че може да проверявате дали е готов. Това се прави, като го опитвате, ако има лек вкус на вино значи не е готов, тогава когато вкусът му стане, точно като на оцет ферментацията е дала своя принос. На повърхността се образува гъба, която не бива да се отстранява по време на тези 3, 4 месеца. След като вашия винен оцет е готов, прецеждате и консумирате. Ако решите само да пробвате, не е необходимо да е в бидон и количеството на ябълките може да е по – малко. Вземете 1 кг сладки ябълки рендосайте ги, сложете ги в голяма бутилка минерална вода, долейте вода и чакайте резултата.

Научни доказателства за здравните ползи от ябълковия оцет

Съществуват спекулации относно това, какви точно са здравните ползи от ябълковия оцет. Естествено той не може да лекува всичко, но е достатъчно полезен за определен група заболявания. Ние ще ви запознаем с широкото приложение на оцета, за което свидетелстват лекари и учени. Установено от американски учени е, че ябълковия оцет може да се използва за заболяванията изброени по – долу.

Диабет

Ефекта от оцета върху нивото на кръвната захар е вероятно най – подробно изучения процес. Той доказва, след че след поглъщането на една лъжица ябълков оцет всяка вечер преди лягане от хора заболели от диабет, на следващата сутрин нивото на кръвната захар е с 6% по – ниско.

Висок холестерол

Изследване през 2006 доказва, че при висок холестерол, най – добри резултати за намаляването му е ябълковия оцет. В 2 л вода сложете 10 супени лъжици оцет, и 10 супени лъжици мед. Пийте по една чаша всяка сутрин на гладно. Резултатите се забелязват още на втория ден.

Рак

Няколко лабораторни проучвания доказват, че оцета има способността да разрушава раковите клетки, и забавя растежа им.

Отслабване с ябълков оцет

Отслабване с ябълков оцетТук е важно първо да кажем, че оцета съдържа 19 от 22-та най – необходими минерали за човешкия организъм. Калий, натрий, фосфор, магнезий, желязо, флуор. С цялото това многообразие от оръжия срещу болестите, ябълковия оцет подобрява кръвообращението, нормализира кръвното налягане, и намалява риска от инфаркт. Унищожава бактериите, микроорганизмите. Спомага за разграждането на натрупаните мазнини, и предотвратява повторното им появяване. Специалистите твърдят, че не е необходимо дори да се спазва диета за да свалите излишните килограми. Необходимо е само преди всяко хранене да приемате по една лъжичка ябълков оцет, или сутрин и вечер разтворен в чаша вода. Резултатите не са мигновени, но и не се забавят. Още след първия месец, ще забележите промяната в теглото си. Освен това ще се отървете от напрежението, стреса, мигрената…

Ябълков оцет при разширени вени

Причината за разширените вени понякога е в заседналия начин на живот, друг път е генетично предопределено. Ако искате са се отървете от подутите вени, сутрин и вечер ги мажете с ябълков оцет. Паралелно с това пийте по една чашка вода с лъжица оцет разтворена вътре.

Ябълков оцет срещу гъбички

Това от години е най- евтиното и ефикасно средство за борбата с гъбичките. Това което се иска от вас е да правите водни бани сутрин и вечер с равни количества вода и оцет в продължение на 30 минути.

Употреба на ябълков оцет в дома

почистване с оцетОцета е универсално средство, за почистване на почти всичко в дома. Не е нужно да използвате химикали и токсични продукти, които освен че няма да имат желания ефект, могат и да ви навредят.

Почистване на прозорци, излъскване на плочките до блясък, почистване на петна по дрехите, отстраняване на неприятни миризми… безброй са приложенията на ябълковия оцет. Ако искате да се отървете от плевелите поникнали покрай бордюрите в двора, напръскайте с оцет. Ако искате домашния ви любимец да не бъде нападан от кърлежи и бълхи във водата му слагайте по една лъжичка оцет. Ако тръбите на мивката ви са запушени смесете една чаша оцет с хлябна сода и изсипете. Освен че натупванията ще се разградят и лошите миризми ще се неутрализират. Премахва мухала, плесента и какво ли още не.

И така с няколко думи може да обобщим, ябълковия оцет е природен продукт, които ни помага да поддържаме здравето, да контролираме теглото, и да почистим дома.

Прочетете още...

Вашият коментар