Меда и здравните ползи от него

Меда и здравните ползи от негоТрите ключови ползи от меда се основават на следните факти:

  • Меда е природен енергиен източник
  • Меда изгражда и подсилва имунната система
  • Меда е природнo лекарство за различни видове заболявания

Природен източник на енергия

Ползите от меда надхвърлят великолепния му вкус. Изключителен природен източник на въглехидрати, които осигуряват сила и енергия за телата ни, с мигновена ефективност . Усилва издържливостта и намалява умората при лекоатлетите. Това е природна захар, играеща важна роля за предотвратяването на умората при правене на упражнения. Глюкозата в меда се абсорбира от тялото бързо и мигновено увеличава енергията, докато фруктозата се абсорбира по-бавно, но осигурява енергия постоянно. Известно е, че меда запазва нивото на кръвната захар сравнително постоянно, в сравнение с другите видове захар. За да изпитате ползите от този продукт ви даваме няколко съвета.

1. Следващия път преди да тръгнете за работа, изяжте една лъжица мед, тя ще ви даде сили да извървите 2 километра допълнително.

2. Ако чувствате отпадналост и летаргия сутрин, вместо да изпивате огромни количества енергийни напитки и кафета, опитайте с мед. Намажете си една филийка или заменете захарта в чая си с него, това ще ви послужи като ново презареждане с енергия.

3. Ако децата ви се затрудняват с физическите упражнения в училище, направете им сандвич с масло и мед, за да сте сигурни че ще имат достатъчно енергия целия ден. На децата не им пука особено за ползите от меда, просто обожават вкуса му.

Подсилване на имунната система

Сред многобройните предимства на това природно богатство,  най-впечатляващо е че е мощен имуностимулант. Антиоксидантните и антибактериалните свойства, помагат за подобряването на храносмилателната система, поддържа ви здрави и се бори със заразите. Започвайте всеки нов ден с този пречистващ елексир, ако искате да видите всички тези ползи. Преди закуска смесете сока на половин лимон, лъжица мед и топла вода. Изпийте!

Мед против рак

Меда от тези анти ракови храни ли е? Може ли да излекува рака?

Сърцата ни се свиват когато си помислим за тези, които се борят с тази коварна болест. Но е важно да кажем, че меда не е антидот за рака, нито лекува всичко.

Вероятно това за което хората не мислят или недоглеждат, е че меда притежава свойства да предотвратява карциногените. Според книгата “Революцията на меда“ от доктор Рон Фасенден, учените са открили цветни флаваноиди в меда. Те са добре познати, като антиоксиданти, които оказват мощно влияние на клетките навлизайки в организма. Последните години фармацевтични компании започват да разработват лекарства с високо съдържание на флаваноиди.

Меда лекува различни заболявания

От стотици години, меда се разпознава като най-естественото домашно лекарство, което предотвратява широк спектър заболявания. Меда също е бил използван при първа помощ, за външни рани, изгаряния, порезни рани.

При махмурлук

Ако страдате от махмурлук, трябва да знаете, че меда е вашето спасение, той е нежен към стомаха и съдържа смесица от природни захари. Следвайте тази рецепта, ако сте прекалили с алкохола. Течен мед 15 мл. 80 мл. портокалов сок, и 70 мл кисело мляко, разбъркайте и изпийте.

При болки в гърлото

Едно от най-разпространените приложения за меда е при лекуването на болки в гърлото. Благодарение на анти микробните свойства, меда не само облекчава болката,но и убива бактерията която причинява инфекцията. Професионалните певци, често използват мед за да успокоят гърлата си преди представление.За да облекчите болката си смесете 2 лъжици мед, лимонов сок, и щипка сол и си правете гаргара със сместа.

При безсъние

Използвайте известната смес от мляко и мед. Или супена лъжица мед с чай от лайка.

Меда и здравните ползи от него9 Любопитни факта за пчелите

1. Пчелите са наоколо от милиони години

2. Пчелите са единственото насекомо, което произвежда храна употребявана от човека.

3. Меда е единствената храна, която включва в състава си ензими, витамини, минерали и вода. Единствената храна, която съдържа антиоксидант, свързан с подобряването на мозъчната функция.

4. Пчелите имат 6 крака, 2 съединени очи  от хиляди тънки лещи, 3 единични очи разположени на върха на главата им, 2 крила, торбичка за нектар и стомах.

5. Крилата на пчелите се движат изключително бързо, около 200 маха в секунда. Пчелата може да лети повече от 10 километра и да развива скорост 25 км.ч.

6. Кошер с пчели трябва да  пропътува  90.000 мили това е равно на 3 обиколки около орбитата на земята. Целия този път трябва да бъде изминат за производството на 1 кг. мед.

7. Пчелите посещават от 50 до 100 различни цветя, когато събират прашец.

8. Пчелите работнички са женски, живеят 6 седмици и вършат цялата работа.

9. Царицата на пчелите живее повече от 5 години, и е единствената пчела която снася яйца.През лятото броя им стига до 2500 на ден.

 

Прочетете още...

Вашият коментар